1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pysäköintiluolasto tuo ikuisen kesän kaupungin alle – yrittäjät eivät kuitenkaan odota lottovoittoa

Moni yrittäjä ei usko Oulun ydinkeskustan alle louhitun Kivisydämen tuovan lisää myyntiä, vaikka pääosin suhtautuminen uuteen parkkiluolastoon on postitiivista. Pysäköintiluola avaa ovensa torstaina puoliltapäivin.

Kotimaan uutiset
Auki revitty katu Oulun keskustassa
Hanna Juopperi / Yle

Oulun keskustassa toimivat yritykset toivovat tänään avattavasta maanalaisesta pysäköintihallista lisäpotkua liiketoimintaan.

Yllättävän moni yrittäjä kuitenkin kieltäytyy kommentoimasta Kivisydämen merkitystä liikkeensä kannalta. Moni heistä ei usko kallioparkin vaikuttavan myyntiin mitenkään. Toiset taas uskovat lämpimän paikoitustilan voimaan. Maan alle on luvattu +15 asteen lämpötilaa silloinkin kun kaupunki on pakkasen kourissa.

Toivotaan että asiakkaat tulevat takaisin keskustaan.

Paula Jaakola

– Jatkossa kun maan alta pääsee lämpimästä autosta lämpimän parkkihallin kautta suoraan tähän ravintolan eteen, toivon että se helpottaa ravintolaamme tuloa, kertoo Puistola- ja Pannu-ravintoloiden omistaja Sari-Helena Forsman.

Laajat rakennustyöt ovat näkyneet yritysten myynnissä

Paitsi kallioparkin puute, viime aikoina liiketoimintaa on keskustassa häirinnyt melkoisen laaja rakennustoiminta. Näin ajattelee moni yrittäjä.

– Nyt kun Kivisydän valmistuu ja kaikki muukin rakennustoiminta ja saneeraus alkaa valmistua keskustassa, toivotaan että saadaan asiakkaita takaisin kaupunkitaajaman ulkopuolelle valmistuneista kauppakeskuksista. Ne ovat kiistämättä syöneet asiakaspohjaamme, toteaa Forsman.

Isokadulla kauppakeskus Valkean rakennustöiden ansiosta lähes motissa olevassa Kampaamokauppa Sitruunassa odotetaan kovasti sekä uutta pysäköintilaitosta että rakennus- ja saneeraustöiden valmistumista.

– Toivotaan että asiakkaat tulevat takaisin keskustaan. Nythän he ovat siirtyneet muualle kaupunkiin shoppailemaan. Emme ole kuitenkaan tästä mihinkään siirtymässä, kertoo Paula Jaakola.

Parkkipaikat eivät tee ihmeitä

Huomattava osa keskustan liikkeiden asiakkaista on töissä Oulun keskustan alueella ja käy liikkeissä jalan. Viikonloppuisin autolla tulijoita on nytkin enemmän.

– Toivottavasti ihmiset saavat nyt autonsa paremmin parkkiin ja keskusta lähtee kehittymään parempaan suuntaan. Monet ovat voivotelleet, että autoille ei meinaa löytyä parkkipaikkaa, sanoo Puistolan naapurissa Pakkahuoneenkadulla sijaitsevan Muotiprivaatin omistaja Maria Jauhonen.

Emme ole laskeneet sen tuovan merkittävästi lisää kauppaa

Tommi Kaukola

Toisaalta keskustassa on jo nyt ollut paikoitustilaa esimerkiksi Stockmannilla, Autoheikin ja Autosaaren parkkihallissa sekä torin ja rautatieaseman tuntumassa. Niiden vaikutuspiirissä olevissa yrityksissä pysäköinti ei katupysäköinnin rajoittamisesta huolimatta juurikaan muutu.

Esimerkiksi Partioaitassa Kirkkokadulla tervehditään uusia parkkipaikkoja ilolla, mutta myyntiä ei paljon ole niiden varaan laskettu.

– Toivotaan että se helpottaa asiointia keskustan alueella, mutta emme ole laskeneet sen tuovan merkittävästi lisää kauppaa, arvioi Partioaitan Oulun myymäläpäällikkö Tommi Kaukola.

Lue seuraavaksi