1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Pinttynyt käsitys elää yhä – roskat eivät mene jäteautossa sekaisin

Monet selittelevät kierrätyslaiskuuttaan sillä, että eri jätelajit päätyvät lopulta kuitenkin samaan paikkaan. Luuloissa ei ole perää, sillä jäteautossa eri jätteet päätyvät puristuksiin omiin osastoihinsa.

Kotimaan uutiset
Huurinaisen jäteauto roskantyhjennyksessä.
Julia Sieppi / Yle

Vaikka roskakatosten biojäte- ja sekajäteastiat tyhjennettäisiin samaan autoon, ne eivät mene jäteauton puristimissa sekaisin. Kainuulaisen jäteyritys Huurinaisen jäteautonkuljettaja Lauri Ollanketo törmää toisinaan harhaluuloihin.

– Aina välillä joku sanoo, että kippaatte kumminkin vaan samaan laariin kaiken. Tuntuu jo vähän turhalta sanoa, että näin ei ole, naurahtaa Ollanketo.

Hän uskoo, että osittain puheiden takana on laiskuus kierrättämistä kohtaan. Ollanketo tietää mistä puhuu, sillä hän kiertää päivittäin jätekatokselta toiselle ja tyhjentää roska-astioita jäteauton uumeniin.

Huurinaisen jäteautoissa on omat osastonsa eri jätteille: Auton takaosaan kerätään sekajäte tai energiajäte, ja auton sivuosasta kyytiin nousee biojäte. Lisäksi liikkeellä on paperin- ja pahvinkeräysautoja.

Näppäimistöjä paperinkeräyksessä

Ollanketo kohtaa puutteita päivittäin, vaikka Kainuusta löytyy tunnollisiakin kierrättäjiä. Sekajätteen seasta löytyy usein palavaa jätettä, eli energiajätteeseen kuuluvaa roskaa.

– Sinne sekajätteeseen menee tosi herkästi ne biojätteet ja melkeinpä kaikki. Paperinkeräysastiassa on parhaimmillaan ollut tietokoneen näppäimistöjä. Toisinaan joka astiaa pidetään ikään kuin sekajätteenä.

Huurinaisen jätepakkaaja-kuljettajana työskentelevä Lauri Ollanketo.
Biojäteasiat tyhjennetään omaan säiliöönsä.Julia Sieppi / Yle

Jäteauton kuljettajat joutuvatkin usein noukkimaan vääriä jätteitä pois vääristä astioista.

– Joskus jätteet ovat niin sekaisin, että ne joutuu kippaamaan kaikki sekajätteeseen. Näin yksi voi pilata muidenkin kierrätyksen, Ollanketo harmittelee.

Toisinaan joka astiaa pidetään ikään kuin sekajätteena.

Lauri Ollanketo

Jäteauton puristimista jätteet päätyvät kaatopaikalle, mutta eivät suinkaan samalle tunkiolle.

– Sieltä biojäte lähtee kompostoitavaksi ja sekajäte sekä palava jäte Majasaareen ja sieltä sitten eteenpäin, Ollaketo selventää.

Mies toivoo, että yleinen kiinnostus kierrättämiseen heräisi entistä paremmin.

– Kyllä se olisi mukavampi niin päin, että yritetään nähdä vaivaa siinä hommassa.

Lue seuraavaksi