Kouluruoka ällöttää ja miellyttää – katso mitä lapset ovat tänä syksynä syöneet

Ikisuosikki makaronilaatikko pitää pintansa koululaisten keskuudessa. Koululaiset Ellen Rautava ja Nea Hakamäki selvittivät kouluruokailun saloja ja tallensivat syksyn ruokatarjonnan videokollaasiin.

Lautasella makaronipaistosta ja salaattia. Koululainen pitelee haarukkaa.
Yle Satakunnan TET-harjoittelijat Nea Hakamäki ja Ellen Rautava kuvasivat kouluruokailun tarjontaa ja kokosivat siitä videokollaasin.

Kouluruokailu on monelle koululaiselle päivän kohokohta. Toiset taas kammoksuvat kumiperunoita jo hyvissä ajoin etukäteen. Yle Satakunnan TET-oppilaat Ellen Rautava ja Nea Hakamäki kokeilivat tutkivaa journalismia kouluruokailun maailmassa. Tässä heidän raporttinsa.

Makaronilaatikko rulettaa

Kysyimme Porin Cygnaeuksen alakoulun oppilailta, mitä mieltä he ovat kouluruuasta. Mielipiteitä oli laidasta laitaan. Osan mielestä kouluruuassa ei oikeastaan ollut mitään parantamisen varaa ja osan mielestä se taas näytti ällöttävältä, eikä makukaan ollut hyvä.

Melkein kaikki syövät kouluruokaa koulupäivän aikana. Jonkin verran ruokaa heitetään roskiin. Syynä siihen on, ettei ruoka ollutkaan niin hyvää kuin olisi ajatellut tai opettaja oli pakottanut ottamaan jotain ruokaa.

Monen inhokkiruoka oli hernekeitto. Lempikouluruuat vaihtelivat tosi paljon, muun muassa keitot, lasagne ja makaronilaatikko olivat oppilaiden suosiossa.

Ruokaa oppilaiden ehdoilla

Cygnaeuksen koulun ruokahuollon ja siivouksen palveluesimies Sanna Korpela sanoo, että oppilaiden mielipiteet pyritään ottamaan huomioon ja valmistamaan ruokaa, joka maistuu kaikille. Lihamakaronilaatikko on ollut ruokailijoiden ehdoton suosikki.

– Ensimmäisillä luokilla alakoulussa kaikesta ruuasta tykätään ja kaikkea syödään. Ruokaa toki menee roskiin jonkin verran joka päivä, kun sitä joudutaan valmistamaan niin paljon ja ruokailijoiden määrä vaihtelee, Korpela sanoo.

Pian kavereiden mielipiteet alkavat kuitenkin vaikuttaa ja osaa ruokaa pidetään huonona. Lukiolaiset taas alkavat arvostaa kouluruokaa enemmän ja syövätkin paljon ruokaa. Korpela toivoo, että kaikki söisivät koulupäivän aikana ja tulevaisuudessa kouluruokaa arvostettaisiin enemmän.

Ruokailussa lentää läppä

Omasta mielestämme kouluruoka on yleensä hyvää. Siitä saa energiaa opiskeluun ja jotkut ruuat ovat makuelämyksiä. Lempiruokiimme koulussa kuuluu ehdottomasti kananuggetit ja kalakeitto. Tietenkään kaikesta ei voi pitää ja joskus kouluruoka jää syömättä.

Kouluruokailu on tärkeä osa koulupäivää, koska silloin pystyy juttelemaan ja vaihtamaan kuulumiset kavereiden kanssa.

Kouluruoka nostetaan aina tasaisin väliajoin julkisuuteen. On tärkeää, että koululaiset saavat ravitsevan ruoka-annoksen joka päivä. Koulussa jaksaa keskittyä paremmin, kun vatsa ei kurni.