Korkeimman oikeuden presidenttikisassa vain kaksi ehdokasta

Korkeimman oikeuden presidentiksi on ilmoittautunut vain kaksi hakijaa. Molemmat kisaan lähteneet ovat nykyisiä hovioikeuden presidenttejä ja entisiä korkeimman oikeuden jäseniä.

Kotimaa
Korkeimman oikeuden kyltti Helsingin Pohjoisesplanadilla
Yle

Ilmoittautumisaika korkeimman oikeuden (KKO) presidentin virkaan on päättynyt. Määräaikaan 30.9.2015 kello 16.15 mennessä virkaan on ilmoittautunut ainoastaan kaksi henkilöä.

Hakijat ovat Timo Esko ja Mikko Könkkölä.

Timo Esko (63 v.) on Turun hovioikeuden ja Mikko Könkkölä (63 v.) Helsingin hovioikeuden presidentti.

Kummallakin hakijalla on myös KKO-taustaa. Esko toimi korkeimman oikeuden jäsenenä eli oikeusneuvoksena vuosina 2006–2012 ja Könkkölä vuosina 2001–2005.

Lopullisen päätöksen virkanimityksestä tekee tasavallan presidentti Sauli Niinistö oikeusministeri Jari Lindströmin (ps.) esityksestä.

Korkeimman oikeuden seuraava presidentti on siis joko Timo Esko tai Mikko Könkkölä. Virallisen ilmoittautumisprosessin ulkopuoliset niin sanotut mustat hevoset eivät ole tuomarinimityksissä mahdollisia.

Selkeätä selitystä hakijoiden vähäiselle määrälle eivät Yle Uutisten haastattelemat oikeusoppineet osaa kertoa. Korkeimman oikeuden tuomarit ovat vahvoja persoonallisuuksia, eikä kukaan pääse heidän kanssaan helpolla. Myös säästöpaineet ovat oikeuslaitoksessakin tuskallisen kovat.

KKO:n presidentin palkka on 12 640 euroa kuukaudessa.

KKO:n nykyinen presidentti Pauliine Koskelo siirtyy tuomariksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen ensi vuoden alussa.

Ansiovertailusta tulee vaikea

Timo Eskon ja Mikko Könkkölän ansioiden vertaileminen ja paremmuusjärjestykseen paneminen on äärimmäisen vaikeata. Lakimiesrinkien vedonlyönnissä kumpaisellakin on sama voittokerroin.

Juristipiireissä niin Esko kuin Könkköläkin nauttivat suurta arvostusta. Julkisia vihamiehiä ei heillä juuri ole.

Timo Esko viihtyi aikoinaan yliopistomaailmassa hyvin. Hän väitteli oikeustieteen tohtoriksi ja hoiti useita vuosia kansainvälisen yksityisoikeuden professuuria. Akateemisen jakson jälkeen hän toimi ensin Helsingin yliopiston hallintojohtajana ja sittemmin asianajajana. Asianajajan tehtävistä Esko siirtyi korkeimman oikeuden jäseneksi ja sieltä edelleen Turun hovioikeuden presidentiksi.

Mikko Könkkölä on oikeustieteen kandidaatti ja varatuomari. Hän hakeutui melko pian juristiksi valmistumisensa jälkeen oikeusministeriön leipiin. Hän teki oikeusministeriössä vuosikymmenien uran erilaisissa lainvalmistelutehtävissä. Hänen osuuttaan konkurssilainsäädännön uudistamisessa pidetään urotekona. Korkeimman oikeuden tuomariksi Könkkölä siirtyi oikeusministeriön lainsäädäntöjohtajan tehtävistä. Korkeimmasta oikeudesta hän loikkasi ensin Vaasan hovioikeuden presidentiksi ja sieltä myöhemmin edelleen Helsingin hovioikeuden presidentiksi.

Persoonaltaan Esko ja Könkkölä ovat selkeästi erilaisia. Esko tunnetaan hillittynä ja vakavailmeisenä herrasmiehenä; Könkköläkin on toki herrasmies, mutta tarinoiden mukaan hän osaa ottaa asiat rennosti tarvittaessa myös virka-aikana.