Supon Pelttari: "Tiedustelulainsäädäntö pahasti myöhässä"

Tasavallan presidentti ja sisäministeri ovat moittineet suomalaisen tiedustelun tasoa. Sauli Niinistö sanoi tiistaina, että Suomen tiedustelu on jäänyt jälkeen muista länsimaista. Petteri Orpo (kok.) puolestaan totesi, että tiedustelumme olisi pitänyt panna kuntoon vuosia sitten.

Kuva: Yle

Samoilla linjoilla oli myös Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari Ylen radio Suomen Ajantasassa.

Hänestä Suomen lainsäädäntö on tiedustelun osalta aikansa elänyt ja lakihankkeet ovat pahasti myöhässä.

– Viranomaisilla ei ole valtuuksia toimia tai hankkia tietoa verkossa, eikä myöskään valtuuksia hankkia tietoa ulkomailta. Tänä päivänä meidän työkalut lainsäädännön osalta eivät ole ajantasalla. Onneksi nyt on käynnistymässä hanke, jolla lainsäädäntö pyritään saamaan kuntoon, totesi Pelttari.

Supon päällikön mukaan kyseiset tiedusteluvaltuudet ovat käytössä jo kaikissa EU- ja länsimaissa.

Pelttari vakuutti, että verkkovalvonnan mahdollistava tiedustelulainsäädäntö ei tule kaventaamaan kansalaisten yksityisyyden suojaa.

– Ei se vaikuta käytännössä mitenkään, koska tässä keskitytään vain Suomen kansallisen turvallisuuden kannalta keskeisten uhkien torjuntaan. Puhutaan terrorismin ja valtioiden harjoittaman verkkovakoilun torjunnasta. Näillä ei ole tavallisen kansalaisen kanssa mitään tekemistä. Kun lakia säädetään tämä yksityisyyden suoja täytyy ottaa huomioon, sanoi Pelttari.

"Ystävien apu välttämätöntä"

Niinistön ja Orpon tavoin myös Antti Pelttari korosti, että ilman "ystävien apua" eli kansainvälistä tiedusteluyhteistyötä terrorismin ja verkkovakoilun torjuminen ei olisi tänä päivänä mahdollista.

Millaisia haasteita suomalaiselle tiedustelulle aiheuttavat kriisialueilta runsain joukoin saapuvat turvapaikanhakijat?

Pelttari totesi Supon lähtökohdan olevan, että enemmistö näistä ihmisistä saapuu Suomeen sotaan pakoon ja hakemaan kansainvälistä suojelua.

– Meidän tehtävä on tottakai varmistaa, ettei joukossa ole henkilöitä, jotka muodostavat uhan Suomen kansalliselle turvallisuudelle. Tätä me pyrimme selvittämään kaikin meidän keinoin ja voimavaroin. Tässäkin asiassa kansainvälinen yhteistyö on välttämätöntä, painotti Pelttari.