1. yle.fi
  2. Uutiset

Breivik uhkaa näännyttää itsensä hengiltä – "En jaksa enää"

Breivik tuomittiin 77 ihmisen murhaamisesta 21 vuoden vankeuteen.

Ulkomaat
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.
Anders Behring Breivik oikeudessa Oslossa elokuussa 2012.Heiko Junge / EPA

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik katsoo asuvansa epäinhimillisissä olosuhteissa Skienin vankilassa. Siksi hän uhkaa aloittaa syömälakon ja näännyttää itsensä hengiltä.

– En jaksa enää, kirjoittaa Breivik avoimessa kirjeessä, josta kertoi ensimmäisinä Nettiavisen-lehti (siirryt toiseen palveluun).

Breivikin mukaan vankilaolosuhteet ovat huonontuneet sen jälkeen, kun uusia määräyksiä astui voimaan syyskuun alussa. Hän valittaa pääsevänsä harvemmin toiseen kahdesta erityssellistään ja saa keskustella vankilan henkilökunnan kanssa vain luukun kautta. Hän valittaa lisäksi joutuneensa lopettamaan opiskelun.

– Päätös drastisesti huonontuneista ehdoista on pakottanut minut lopettamaan opintoni ja siksi olen menettänyt yliopistopaikkani. Opiskelut olivat mahdollisia vain 13 päivää. Sitten oikeusministeri lopetti ne. Ne olivat ainoa asia, mikä minulla oli, Breivik kirjoittaa.

Breivik väittää myös, että häntä pahoinpidellään vankilassa. Hän väittää, että hänet on pakotettu riisuuntumaan ruumiintarkastuksessa noin 884 kertaa, häneen on käytetty hallintaotetta noin 2 300 kertaa ja hänet on laitettu käsirautoihin 3 600 kertaa.

Breivik ilmoittaa aikovansa tehdä rikosilmoituksen oikeusministeri Anders Anundsenia vastaan. Anundsen ei ole kommentoinut asiaa.

Vankilan mukaan Breivikin olosuhteiden muutokset johtuvat sisäisestä resurssien jaosta.

Breivik tuomittiin Utøyan saarella ja Oslon keskustassa tekemistään murhista 21 vuoden vankeuteen kolme vuotta sitten. Hän istuu erityisen korkean turvaluokituksen saaneessa vankilassa. Hänen eristämistään voidaan jatkaa, mikäli hänen turvallisuuttaan ei voida taata tai hänen arvioidaan olevan vaaraksi muille.

Breivik murhasi 69 nuorta Utøyan kesäleirillä ja kahdeksan muuta ihmistä Oslon keskustan hallintokortteliin sijoittamallaan pommilla.

Lue seuraavaksi