Hyppää sisältöön

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi TVkaistan lähes 300 000 euron korvauksiin

TVkaista Oy:n entinen toimitusjohtaja on tuomittu 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yhtiön entinen tekninen johtaja tuomittiin seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Oikeus totesi TVkaistan laittomaksi palveluksi.

Helsingin käräjäoikeus on antanut tuomion TVkaista Oy:n toiminnassa tehdyistä rikoksista.

TVkaista Oy:n entinen toimitusjohtaja on tuomittu tekijänoikeusrikoksesta ja kavalluksesta 11 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Yhtiön entinen tekninen johtaja tuomittiin tekijänoikeusrikoksesta ja teollisoikeusrikoksesta seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Rikokset on tehty vuosien 2007–2014 aikana. Syytteet törkeästä petoksesta on hylätty. Yhtiön neuvonantajana toiminutta lakimiestä vastaan nostetut syytteet ja korvausvaatimukset on hylätty.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan 13 televisiokanavan televisiolähetykset on tallennettu ensin niin sanottuina mastertallenteina TVkaista Oy:n tietojärjestelmään.

TVkaista Oy:n tietojärjestelmän avulla on jokaisesta mastertallenteesta on tehty useita erimuotoisia tallenteita, jotka sopivat eri vastaanotto- ja katselulaitteille.

Tallenteet ovat olleet TVkaista Oy:n verkkosivuilla yhtiön asiakkaiden käytettävissä ja katsottavissa sekä tallennettavissa asiakkaiden omien tietokoneiden kovalevyille. Kysymyksessä on ollut niin sanottu tilausvideopalvelu.

Yle asianomistajana

Asianomistajina tapauksessa ovat Yleisradio Oy, MTV Sisällöt Oy, Sanoma Media Finland Oy, Av-tuottajien tekijänoikeusyhdistys Tuotos ry, Kopiosto ry, Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry ja Musiikkituottajat – IFPI Finland ry.

Rangaistusvaatimuksen osalta asianomistajina ovat myös Fox International Channels Finland Oy sekä SBS Discovery TV Oy.

TVkaista on kaupallinen palvelu, joka tarjoaa maksua vastaan mahdollisuuden katsoa suomalaisten tv-kanavien koko ohjelmasisällön jälkikäteen. Se ei kuitenkaan ole hankkinut ohjelmien käyttöön lupia oikeudenhaltijoilta

Käräjäoikeus on velvoittanut vastaajat suorittamaan asianomistajille hyvitystä yhteensä 280 000 euroa. Asianomistajien oikeudenkäyntikuluista oikeus velvoittaa korvaamaan noin 107 000 euroa viivästyskorkoineen.

– Olemme luonnollisesti tyytyväisiä, että oikeus totesi kyseessä olevan selkeästi laiton palvelu, asianomistajia tapauksessa edustavan Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala toteaa.

.
.