Langaton netti ei kestä koululaisten kuormitusta: "Tukiasemia lisätään päivittäin"

Kouluissa panostetaan vahvasti langattoman nettiyhteyden parantamiseen. Päivittäinen opetuskäyttö on luonut haasteita tukiasemien riittävyydelle. Niitä on jouduttu lisäämään syksyn aikana kouluihin kiihtyvää tahtia.

tekniikka
Nuori mies käyttää tablettitietokonetta.
Mikko Kuusisalo / Yle

Porilaisissa kouluissa on tuskasteltu tänä syksynä hidastelevaa nettiä. Netin käyttö on lisääntynyt opetuskäytössä merkittävästi ja sitä tarvitaan joissakin kouluissa oppitunneilla jo päivittäin. Esimerkiksi Kuninkaanhaan koulussa kaikille 7- ja 8-luokkalaisille annettiin rehtori Taneli Tiirikaisen mukaan lukukauden alussa netissä oppimista tukevat laitteet.

– Koulussa otettiin omien puhelimien ja tablettien lisäksi järjetön määrä uusia laitteita käyttöön lukukauden alussa. Se aiheutti yhteysongelmia. Kapasiteettia on nyt kuitenkin saatu lisättyä ja tilanne vaikuttaa tällä hetkellä hyvältä, Tiirikainen kertoo.

Tukiasemia lisätään päivittäin

Porin it-päällikkö Jani Setälän mukaan kaupungin tietohallinto on panostanut syksyn aikana koulujen langattomien tukiasemien lisäämiseen. Wifi-verkot on otettu käyttöön useissa kouluissa aikana, jolloin niiden käyttö oli huomattavasti nykyistä vähäisempää. Nyt lähes kaikilla oppilailla on älylaite käytössään eivätkä tukiasemat enää riitä palvelemaan niitä.

– Ongelma on erityisen suuri lukioissa, joissa omia laitteita käytetään opetuksen aikana. Jos kaikki oppilaat käyttävät yhteyttä samaan aikaan, voi se mennä hetkellisesti tukkoon, Setälä toteaa.

Hänen mukaansa tilanne pyritään saamaan kuntoon syksyn aikana. Uusia tukiasemia asennetaan kouluihin päivittäin.

– Tukiasemien lisääminenkin riittää vain tiettyyn pisteeseen asti. Sen jälkeen pitää kasvattaa niiden kiinteiden yhteyksien kapasiteettia, joita koulut käyttävät ulospäin liikennöintiin. Tavoitteena on, että tilanne saadaan tämän syksyn aikana kuntoon.

Raumalla päivitys tuotti tulosta

Esimerkiksi Raumalla kaupungin panostus koulujen verkkoyhteyksiin on tuottanut tulosta. Rauman Lyseon lukion tietotekniikkavastaava Ari Mäkelä kertoo, että tukiasemat ovat kestäneet rankkaa käyttöä hyvin.

– Meillä on noin 750 opiskelijaa ja monella on sekä kännykkä että tietokone koulun verkossa. Yhteyksiä päivitettiin joskus pari vuotta sitten ja sen jälkeen ongelmia ei mielestäni ole ollut.

Rauman kaupungin tietohallintopäällikkö Teppo Kartano kertoo, että paineita kapasiteetin lisäämiseen on silti olemassa. Langaton verkko toimii tällä hetkellä hyvin niissä kouluissa, joissa se on käytössä, mutta pienemmissä kouluissa verkkoa ei vielä ole.

Kokemäellä laajennusta luvassa

Myös Kokemäellä suunnitellaan parhaillaan langattoman verkon laajentamista. Tietohallintosuunnittelija Janne Lehtosen mukaan lukion tilat ovat jo kokonaan verkon kattavuusalueella, mutta esimerkiksi yläkoulusta se kattaa vain pienen osan. Yhteiskoulun rehtorin sijainen Päivi Alanko kertoo, että nettiä tarvitaan myös yläkoulussa enenevässä määrin.

– Nettiä käytetään oppitunneilla jo aika paljon, eikä oppilaita voi edellyttää käyttämään omaa datapakettiaan koulun tarpeisiin. Siksi langaton yhteys olisi tarpeellinen myös yläkoulun puolella.