Pohjois-Karjalassa laaja verkkohyökkäys – kohteena muun muassa potilastietojärjestelmä

Muun muassa Pohjois-Karjalan kuntia, kouluja sekä terveysasemia ja sairaalaa vastaan on tehty verkkohyökkäys. Sähköinen potilastietojärjestelmä hidastelee ja esimerkiksi terveyskeskusten ajanvaraus lakkasi syyskuun alussa toimimasta. Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus on tehnyt asiasta rikosilmoituksen.

Kotimaa
Potilastietojärjestelmä Mediatri on käytössä Pohjois-Karjalassa.
Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy ei usko, että verkkohyökkäyksen tarkoituksena olisi udella potilastietoja. Yle

Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy on joutunut useaan kertaan tänä vuonna verkkohyökkäyksen uhriksi. Yhtiössä tilanne huomattiin yksinkertaisesti siitä, että internet lopetti kokonaan toimimasta.

Maakunnan asukkaisiin hyökkäys iski voimalla muun muassa syyskuun alussa, kun terveyskeskusten ajanvaraus romahti kokonaan.

– Tekijöistä ei ole mitään hajua, se on bottiverkolla aiheutettu ja sen bottiverkon on laukaissut, sanoo toimitusjohtaja Kari Alvila Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskuksesta.

Yhtiö on paljon haltija, sillä sen omistajia ovat muun muassa Pohjois-Karjalan kunnat ja sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä. Yhtiö hoitaa esimerkiksi kuntien puhelinliikenteen. Verkkohyökkäys onkin riesa moneen toimintaan, esimerkiksi Joensuun kaupungin palkanlaskentaan.

– Yleensä hyökkäyksissä motiiveina on raha, mutta meidän tapauksessa en oikein tiedä, mikä voisi olla motiivi. Kiusanteko, ehkä, toteaa Kari Alvila.

Pahimmillaan laaja palvelunestohyökkäys voisi lamauttaa kaiken verkkoliikenteen kouluista päiväkoteihin ja terveyskeskuksista sairaalaan.

Joensuun kaupunki kertoi syyskuun alussa nettisivuillaan, että potilastietojärjestelmän ongelmat näkyivät kotihoidossa, mielenterveyskeskuksessa ja sairaalapalveluissa.

Potilastietoja tuskin urkittu, poliisi selvittämään tekijöitä

Sähköisessä potilastietojärjestelmässä Mediatrissa on liki kaikkien pohjoiskarjalaisten tietoja. Voisiko Tietotekniikkakeskuksen verkkohyökkäysten takana olla halu urkkia potilastietoja?

– En tiedä. Mutta uskoisin, että Suomessa potilastiedot eivät välttämättä ole sillä tavalla kiinnostavia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa niitä voidaan käyttää kaupallisesti hyväksi, uskoo toimitusjohtaja Kari Alvila Pohjois-Karjalan Tietotekniikkakeskus Oy:stä.

Suomessa potilastiedot eivät välttämättä ole sillä tavalla kiinnostavia kuin esimerkiksi Yhdysvalloissa.

Kari Alvila

Kaikki Mediatrin ongelmat, kuten hitaus eivät johdu verkkohyökkäyksestä. Järjestelmässä on todennäköisesti pulmia myös Kelan päässä.

Toimitusjohtaja Kari Alvila Tietotekniikkakeskuksesta kuvaa yhtiöön kohdistunutta tietoverkkohyökkäystä vakavaksi tietoliikenteen häirinnäksi. Hän on tehnyt asiasta rikosilmoituksen poliisille, jonka toivotaan antavan tapaukselle aikaa ja resursseja.

Yhtiössä on tehty omia tutkimuksia, ja selvittelyyn on osallistunut myös Elisa. Yhtiöön on muun muassa hankittu ohjelmisto, joka pesee haitallista tietoliikennettä puhtaaksi. Mutta.

– Epäilen, ettei välttämättä koskaan saada selville, kuka sen hyökkäyksen teki, huokaa toimitusjohtaja Kari Alvila.