Mihin Venäjä pyrkii sotatoimillaan Syyriassa? Katso Venäjän tukikohtien sijainti

Venäjä on sekaantunut Syyrian sotaan - ilmaiskut alkoivat jo. Onnistuuko Venäjä auttamaan monimutkaisen sisällissodan ratkaisussa – vai kiihdyttääkö Venäjän mukaantulo konfliktia entisestään?

Venäläinen Suhoi Su-30 -hävittäjä. Kuva: Sergei Chirikov / EPA

Venäjä valmisteli sotilaallista puuttumista Syyrian sotaan muutaman viikon ajan. Se siirsi uudenaikaisinta ilmakalustoaan tukikohtaan Latakian lähelle, ainakin 32 hävittäjää sekä muita lentokoneita sekä helikoptereita.

Tukikohtaan on pikaisesti rakennettu majapaikat tuhansille sotilaille. Paikalle on tuotu myös T-90-panssarivaunuja ja ajoneuvoja miehistön kuljetukseen.

Presidentti Vladimir Putin sai parlamentiltaan luvan ilmaiskuihin Isisiä vastaan, samoin maajoukkojen lähettämiselle. Maajoukkoja aiotaan käyttää aseistuksen ja tukikohtien turvaamiseen, ei hyökkäyssotaan.

Venäjällä tukikohdat maan länsiosassa

Venäjän tärkeimmät tukikohdat Syyriassa ovat lentokenttä Latakian lähellä sekä Tartusin satama. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, ISW

Venäjällä on jo pitkään ollut laivastotukikohta Tartusin satamassa. Nyt aseistusta ja joukkoja aiotaan keskittää Latakian seudulle, Basil al-Assad -nimisen lentokentän lähellä olevaan tukikohtaan.

Lisäksi Venäjän sotilaita on Slinfahissa, Homsissa ja Hamassa. Venäläiset myös turvaavat Damaskoksen lentokenttää.

Hallinto, Isis ja kurdit tärkeimmät toimijat

Eri ryhmittymien hallitsemat alueet Syyriassa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, ISW

Syyrian kartta on sirpaleinen vuonna 2011 alkaneen sisällissodan jäljiltä. 250 000 ihmistä on kuollut ja moni kaupunki on raunioina.

Syyrian hallitus on ahtaalla, mutta se on vakiinnuttanut valtansa maan lounaisosassa sekä rannikkokaistalla, Iranin ja shialaisen Hizbollah-armeijan tuella. Nyt entistä tärkeämmäksi tukijaksi on noussut Venäjä.

Islamistinen Isis hallitsee suuria osia pohjoisessa ja Keski-Syyriassa. Kurdien hallussa on pohjoisia raja-alueita.

USA:n ja sen liittolaisten pommitukset

Yhdysvaltain ja sen liittolaisten pommitukset Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka, BBC

Yhdysvallat ja sen liittolaiset ovat pommittaneet Syyriassa Isisin kohteita pohjoisessa etenkin Kobanen, Hasakehin ja Raqqan kaupunkien tienoilla. Pommitukset ovat olleet laajoja myös Irakissa.

Venäjälle mukaantulo Syyrian sotaan on strateginen voitto: Itä-Ukrainan sotimisen ja Krimin valtauksen aiheuttama eristys hieman purkautuu.

Venäjä myös on saavuttamassa diplomaattisen tavoitteensa – Assadin hallinto hyväksytään kumppaniksi rauhanetsintään.

Venäjä hakee laajemminkin jalansijaa Lähi-idässä

Syyrian sotaan sekaantumisen avulla Venäjä saa jalansijaa laajemminkin Lähi-idässä. Se on palannut Lähi-idän valtapeliin osapuoleksi – vähän Neuvostoliiton ajan malliin – ja pyrkii säilyttämään geostrategisen asemansa senkin jälkeen, kun sota joskus on ohi.

Vaarana Venäjälle on juuttuminen pitkittyviin taisteluihin. Venäjällä kyllä muistetaan Afganistanin katkera miehityssota, samoin Yhdysvaltain raskas Irakin-sotaretki on varoittava esimerkki.

Syyrialaisnainen raunioituneen Homsin kaupungin kadulla. Kuva: EPA

Venäjä voi jopa pitkittää sotaa

Lännessä on esitetty pelko siitä, että konflikti uhkaa pitkittyä, kun uusi peluri astui kuvioihin mukaan. Mm. Saudi-Arabian arvellaan kasvattavan tukeaan eri kapinallisryhmille, jos Assad venäläisten tuella onnistuu aloittamaan uusia operaatioita vihollistensa vyöryttämiseksi.

Mutta Venäjä on korostanut, että islamisteja vastaan hyökätään vain ilmasta – venäläisiä maajoukkoja ei aiota viedä taisteluihin.

Korjaus 30.9. klo 17:10: Jutussa mainitut panssarivaunut ovat mallia T-90.