1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Venäjä iski Syyriassa – "Täysin identtistä puhetta kuin Ukrainassa"

Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Katri Pynnöniemen mielestä Venäjän perustelut toimilleen Syyriassa ja Ukrainassa ovat olleet hätkähdyttävän samanlaiset.

Syyria
Ulkopoliittisen institituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi.
Ulkopoliittisen institituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi.Fiia

Venäjän puolustusministeriö kertoo aloittaneensa ilmaiskut Syyriassa. Venäjän-tuntija löytää presidentti Vladimir Putinin lähestymistavasta identtisiä yhtäläisyyksiä Ukrainan sotatoimiin.

– Se, miten tänään kerrottiin julkisuuteen tästä päätöksestä, oli täysin sama kuin Ukrainassa, toteaa Ulkopoliittisen Instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi.

Putin sai tänään keskiviikkona luvan ilmaiskuihin Venäjän parlamentilta. Pynnöniemen mukaan Venäjän julkisuudessa käyttämät sanamuodot ovat tismalleen samat kuin Ukrainan sotatoimien alkamisesta kerrottaessa.

– Silloin myös haettiin päättävältä elimeltä virallinen tuki sille, että Venäjä voi käyttää asevoimia Ukrainassa. Tarkoituksena silloin oli tukea [presidentti Viktor] Janukovitšia. Julkisuuteen tulleissa raporteissa on täysin identtinen muotoilu. Kaava on sama, vaikka on täysin erilaisesta kontekstista kyse.

Kauaa ei kestänyt, että Venäjä siirtyi luvan pyytämisestä ja saamisesta toimiin.

– Toki Venäjä tarvitsi mandaatin, jotta sen toimet voidaan osoittaa mahdollisimman legitiimeiksi. Mandaatissaan Venäjä väittää olevansa ainoa legitiimi toimija Syyriassa tällä hetkellä, kommentoi Pynnöniemi.

Venäjän presidentti alusti suunnitelmia kuitenkin jo YK-kokouksessa New Yorkissa maanantaina pitämässään puheessa, tutkija huomauttaa.

– Putinin puheessa viitattiin suunnitelmaan luoda koalitio, jossa Venäjä on keskusvaltana – ajatuksena, että tuetaan al-Assadin hallintoa terrorisminvastaisen sodan terminologialla.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti keskiviikkona pyytäneensä kirjeellä Putinilta sotilaallista tukea.