Venäjä vahvisti aloittaneensa ilmaiskut Isistä vastaan Syyriassa

Syyrialaisen turvallisuuslähteen mukaan Venäjän sotakoneet ovat iskeneet kohteisiin kolmessa maakunnassa.

Syyria
Näkymä Talbissehin autioituneeseen kaupunkiin Homsin provinssissa 30. syyskuuta 2015.
Näkymä Talbissehin autioituneeseen kaupunkiin Homsin provinssissa 30. syyskuuta 2015.Mahmoud Taha / AFP

Venäjän puolustusministeriö vahvistaa, että maa on aloittanut Isisin vastaiset operaatiot Syyriassa. Puolustusministeriön mukaan ilmaiskujen kohteena ovat Isisin sotilaskalusto, viestintälaitteistot, ase- ja ammusvarastot sekä polttoainesäiliöt.

– Operaatioidemme sotilaallinen tavoite on yksinomaan antaa ilmatukea Syyrian hallituksen joukoille taistelussa Isistä vastaan, Venäjän presidentinhallinnon päällikkö Sergei Ivanov sanoi.

Syyrialainen turvallisuuslähde kertoi nimettömänä uutistoimisto AFP:lle, että Venäjän sotakoneet ovat iskeneet yhdessä hallituksen lentokoneiden kanssa kohteisiin kolmessa Syyrian maakunnassa.

– Venäjän ja Syyrian lentokoneet tekivät useita iskuja tänään terroristien asemiin Haman, Homsin ja Latakian maakunnissa, lähde sanoi AFP:lle.

Venäjän kohteista erimielisyyttä

Yhdysvaltain mukaan Venäjä näyttää aloittaneen iskut Homsin lähellä. Yhdysvaltalainen nimettömänä esiintyvä viranomainen sanoi uutistoimisto Reutersille, että Venäjän ilmaiskut eivät näyttäisi kohdistuvan Isisin hallinnoimiin alueisiin.

Reutersin haastattelemien syyrialaisten kapinallis- ja aktivistilähteiden mukaan Venäjän iskujen kohteena olevat alueet Homsin maakunnassa ovat useiden eri kapinallisryhmien hallinnassa. Yksikään lähde ei maininnut Isisin toimivan kohdealueella.

Myös ranskalainen nimettömänä esiintynyt diplomaattilähde sanoi Reutersille, että Venäjän iskut näyttävät kohdistuvan Syyrian kapinallisten asemiin Isisin sijaan.

– Jos kyseessä on Homs, kuten se näyttää olevan, niin he eivät iske Isistä vastaan, vaan luultavasti oppositioryhmiä. Se vahvistaa, että he pikemminkin tukevat al-Assadin hallintoa kuin taistelevat Isistä vastaan, ranskalaisdiplomaatti sanoi.

Presidentti Vladimir Putin sai keskiviikkona luvan Venäjän parlamentilta aloittaa ilmaiskut Syyriassa. Venäjä on ilmoittanut, että se aikoo käyttää vain ilmavoimiaan Syyriassa.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad ilmoitti keskiviikkona pyytäneensä kirjeellä Putinilta sotilaallista tukea.

Lähteet: AFP, Reuters