André Wickström: Yhteiskunta tarvitsee nyt huumoria

20 vuotta stand upia tehnyt André Wickström miettii ainakin kerran kuukaudessa, onko hän enää hauska. Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa huumori on kuitenkin enemmän kuin tarpeen, sillä se auttaa ihmisiä päästämään höyryjä ulos.

Kotimaa
André Wickström
Petri Kotwica

Stand up -koomikko André Wickström lakkasi muutama vuosi sitten kertomasta keksittyjä juttuja keikoillaan. Nykyisin hän puhuu oikeista asioista.

– Aluksi kerroin juttuja, joita mitään ei ollut tapahtunut oikeasti. Sitten tajusin, että en pysty vääntämään keksittyjä juttuja loputtomiin, Wickström sanoo.

Mun on pakko puhua omasta elämästä, koska kenenkään muun elämää en pysty elämään.

André Wickström

– Mun on pakko puhua omasta elämästä, koska kenenkään muun elämää en pysty elämään. Mulla on avovaimo ja kaksi lasta, joten puhun paljon siitä.

Aina omien juttujen tasosta ei ole niin varma.

– Ainakin kerran kuussa tulee fiilis, että oonko mä edes hauska, Wickström toteaa.

Pakottamalla stand upia

André Wickström aloitti stand upin tekemisen 20 vuotta sitten, jolloin stand up -komiikan maailma oli Suomessa hyvin erilainen. Tuolloin Wickströmin suurin haave oli, että hän saisi tehdä stand upia ammatikseen.

– Silloin ajattelin, että jos olisi yksi klubi, jossa saisi tehdä stand upia kerran kuussa. Nyt klubeja on joka lauantai, joka perjantai, on festivaaleja ja muuta. Tää on mennyt eteenpäin ihan hurjalla vauhdilla.

Aivan kaikkialta stand up -koomikkoja ei kuitenkaan tule. Joissain kaupungeissa stand up -kulttuuri on vahvempi, ja Wickström löytää ilmiölle selityksen.

– Stand up vaatii sen, että paikkakunnalla on yksi tai muutama tyyppi, joka on kiinnostunut ja laittaa muutkin tekemään. Pitää olla joku, joka on se voima. Helsingissä, kun aloitin, olin itse se, joka pakotti kaverit tekemään. Jotkut heistä jatkoivat, jotkut eivät.

Höyryt ulos naurun voimalla

Jokainen ihminen on täynnä höyryjä. On hyvä, jos joku koomikko pääsee painamaan tätä höyrynappulaa.

André Wickström

André Wickström on sitä mieltä, että tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa stand up -komiikkaa tarvitaan.

– Jokainen ihminen on täynnä höyryjä. On hyvä, jos joku koomikko pääsee painamaan tätä höyrynappulaa, niin että höyry pääsee ulos. Mutta naurun voimalla, ei tyhmillä teoilla.

Wickströmin mielestä stand up on myös yleisölle oiva keino päästä purkamaan omia tuntojaan.

– On hienoa huomata, miten ihmiset odottavat, että voisiko joku puhua jostain asiasta. Kun joku sitten tulee lavalle mikrofonin kanssa ja sanoo asian omalla tavallaan, niin sen aistii, että tätä ihmiset toivoivat.