Sipilä yllätti taas – SAK: Tästä tulee hirvittävä soppa, professori: Sekavaa

SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen ja työoikeuden professori Jaana Paanetoja kummastelevat pääministeri Juha Sipilän ilmoitusta, että lomaraha ei ole sittenkään tulossa kaikille palkansaajille.

politiikka
Juha Sipilä
Markku Ulander / Lehtikuva

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi eduskunnan tiedonantokeskustelussa keskiviikkona, että työehtosopimusten ulkopuolella olevissa yrityksissä voidaan sopia lomarahasta kuten tähänkin asti.

Vielä maanantaina hallitus oli ulottamassa lomarahan lailla kaikille palkansaajille niihinkin työsuhteisiin, joissa sitä ei ole tällä hetkellä.

Sipilän täsmennys tuli sen jälkeen kun Suomen yrittäjät oli älähtänyt, että uusi velvoite olisi merkittävä lisä työvoimakustannuksiin.

Työ- ja sosiaalioikeuden professori Jaana Paanetoja Lapin yliopistosta pitää hallituksen toimintaa erikoisena.

– Omasta mielestäni tässä on aika erikoinen kuvio, kun on uutisoinnin varassa. Mikä on ollut alkuperäinen tarkoitus ja onko sitä lähdetty muuttamaan? Tuntuu sekavalta suoraan sanottuna, Paanetoja päivitteli keskiviikkona.

Myös työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen SAK:sta ihmettelee hallituksen "sahaamista edestakaisin". Hänen mukaansa Sipilän ilmoittama tapa leikata lomarahoja "poikkeaa täysin työlainsäädäntömme tavasta tehdä asioita".

"Outo ratkaisu"

Hän kummastelee, että hallitus on kehittänyt erikoisen tavan päästä leikkaamaan työehtosopimuksissa sovittuja etuja, mutta toteutettaakin sen niin, ettei etuja turvata lainsäädännöllä kaikille.

– Ensin luvataan ja sitten vedetäänkin takaisin. Tämä on työlainsäädännön näkökulmasta todella outo ratkaisu, että säädettäisiin joku oikeus ja sitten siitä olisikin mahdollisuus sopia työsopimuksilla heikommin, Rönni-Sällinen sanoo.

– Tästä tulee ihan hirvittävä soppa. Monimutkaista, vaikeatajuista ja erittäin monitulkintaista. Ihmettelen, että hallitus lähtee tällä tavalla puuttumaan palkkoihin ja työn hinnan määrittelyyn, hän arvostelee.

Lomarahalle olisi voitu laittaa katto?

Professori Paanetoja kysyy, olisiko hallituksen ollut syytä miettiä vuosilomalain sijasta muutosta työehtosopimuslakiin. Paanetoja pohtii, että lomarahan maksimimäärää olisi voitu rajoittaa laissa.

Hänen mukaansa kysymys on siitä, onko hallitus tavoitellut lomarahojen ulottamista niille joille sitä ei makseta sopimuksen perusteella vai ei.

– Jossei se ole tavoite, niin mielestäni olisi pitänyt lähteä miettimään asiaa työehtosopimuslain kannalta, jolloin olisi puuttuttu vain siihen mitä on sovittu työehtosopimuksin ja mikä vaikuttaa yleissitovassa kentässä, Paanetoja sanoo.

SAK:n Rönni-Sällinen oudoksuu Paanetojan pohtimaa vaihtoehtoa.

– Äkkiseltään sanoisin, että tuollaisten rajoitusten tekeminen lainsäädäntöön loukkaa järjestäytymisvapautta ja osapuolten oikeutta vapaisiin työehtosopimusneuvotteluihin, Rönni-Sällinen sanoo.

Myös Suomen yrittäjät totesi keskiviikkona tiedotteessaan, että "käytännön kannalta helpoin ratkaisu olisi, että lomarahasääntely ulotettaisiin vain niihin yrityksiin, jotka jo nyt maksavat lomarahoja työehtosopimusten perusteella".

– Kuulostaa aika erikoiselta, että meillä lainsäädännössä mentäisiin sen perusteella missä on työehtosopimukset ja missä ei, Rönni-Sällinen sanoo.

Hän huomauttaa, että leikkausten ulkopuolelle ovat jäämässä ne työntekijät, joiden lomarahoista on sovittu työsopimuksissa.

– Jos työnantaja sopii jonkun työntekijän kanssa lomarahan maksamisesta ja toisten kanssa ei, niin kyllähän siinä päästään siihen rikkooko työnantaja tasapuolisen kohtelun velvoitetta.