AFP: Venäjän ilmaiskut kohdistuivat eri kapinallisryhmien alueille – Isis ei pääkohde

Venäjän ilmaiskujen kohteista on ollut erimielisyyttä. Uutistoimisto AFP:n mukaan kohdealueilla toimii Isisin ja al-Nusran rintaman lisäksi myös maltillisia kapinallisryhmiä.

Syyria
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.Mahmoud Taha / AFP

Venäjä teki keskiviikkona ensimmäiset ilmaiskut Syyriassa. Pommitukset kohdistuivat ainakin Haman, Homsin ja Latakian maakuntiin.

Venäjän mukaan kohteena ovat terroristijärjestö Isisin sotilaskalusto ja asevarastot. Länsimaisten ja syyrialaisten oppositiolähteiden mukaan Venäjän iskut kohdistuivat Syyrian hallitusta vastustavien kapinallisten alueille.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Homsin maakunta on jakaantunut Syyrian hallituksen joukkojen ja Isisin asemiesten hallinnoimiin alueisiin.

AFP:n mukaan Venäjän iskut kuitenkin kohdistuivat Homsissa Isisin asemien sijaan Talbissehin ja Rastanin alueille, jotka ovat pääosin al-Qaidaan kytköksissä olevan al-Nusran rintaman hallussa.

Syyrian keskiosassa sijaitseva Haman maakunta puolestaan on pääasiassa hallituksen kontrollissa. Isis on läsnä maakunnassa, mutta AFP:n mukaan Venäjän iskujen kohteisiin kuului alueita, jotka ovat maltillisten kapinallisten, eri islamistiryhmien, al-Nusran rintaman ja Isisiin kytköksissä olevien ryhmien hallussa.

Rastanin kylästä kotoisin oleva aktivisti kertoi Ylelle puhelimitse Turkista, että Isis ei ole läsnä hänen kotikylässään.

Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltojen tukeman kapinallisryhmän Tajamu Alezzahin komentaja kertoi syyrialaiselle uutissivustolle, että Venäjän hävittäjät iskivät hänen joukkojensa asemiin Latamnan kaupungissa. AP ei pystynyt varmistamaan komentajan väitettä.

Lähteet: AFP, AP