Turvapaikanhakija haluaa maksaa laskut ja elättää perheensä itse

Hätämajoituksessa eläminen on ankeaa, mutta silti olo on turvallinen, sanoo kaksi viikkoa perheensä kanssa Suomessa ollut turvapaikanhakija Akram. Odotellessa mies käyttää aikaansa vapaaehtoisena tulkkina.

Kotimaa
Turvapaikanhakija
Yle

Turvapaikanhakija Akram lähti Irakin pääkaupungista Bagdadista pakomatkalle vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa. Suomeen he tulivat kaksi viikkoa sitten, ja matka kesti 40 vuorokautta. Tällä hetkellä tunnelmat ovat turvalliset hätämajoituksessa Kajaanissa.

– Kukaan ei ole selän takana ja kukaan ei ole uhkailemassa, nämä olivat syyt miksi lähdin Irakista, kertoo Akram.

Eniten hätämajoituksessa oleva irakilaismies kaipaa omaa asuntoa. Kodin saamisen jälkeen hän haluaa löytää töitä.

– On todella vaikeaa löytää samanlaista työtä mitä tein kotimaassa, mutta tärkeintä on oppia ensin suomen kieli, jonka jälkeen mikä tahansa työ kelpaa. Haluan itse elättää perheeni, maksaa laskut ja olla itsenäinen, niin ettei Suomen valtion tarvitse maksaa elämistämme.

Haluan itse elättää perheeni, maksaa laskut ja olla itsenäinen.

Turvapaikanhakija Akram

Elämä hätämajoituksessa on odottamista. Majoittuminen yhteen isoon tilaan tuo myös intimiteetti- ja muita ongelmia, kun samassa tilassa asuu noin 160 ihmistä.

– Irakin kulttuuriin kuuluu, että vaimon on pidettävä huivia päässään, kun ympärillä on vieraita miehiä. Tämän lisäksi lapset voivat sairastua helposti, kun isossa väkimäärässä bakteerit ja virukset leviävät helposti. Odotamme sitä, että saisimme oman asunnon ja pääsisimme aloittamaan normaalin elämän.

Arkisten asioiden auttaja

Ajankäytön ongelmia Akramilla hätämajoituksessa ei ole, sillä hän auttaa muita kohtalotovereita arkisissa asioissa muun muassa tulkkaamalla englannista arabiaksi ja päinvastoin.

Käytän päivästä noin 16 tuntia toisten auttamiseen ja tulkkaamiseen.

Turvapaikanhakija Akram

– Käytän päivästä noin 16 tuntia toisten auttamiseen ja tulkkaamiseen, kertoo Akram.

– Viranomaisten ohjauksessa ja hätämajoituksen sisäisissä tulkkauksissa käytetään tietysti virallisia tulkkeja, mutta näissä arjen tilanteissa Akramin apu in iso, täsmentää Kajaanin vastaanottokeskuksen johtaja Asta Komulainen.

Huolenaiheena hätämajoitus

Yksi suurimmista tämän hetken huolenaiheista on se, kuinka pitkään perhe joutuu olemaan hätämajoituksessa. Vaikka vapaita asuntoja on tällä hetkellä vähän, Akram suhtautuu luottavaisesti oman kodin löytämiseen.

– Sosiaalitoimistosta on kerrottu, että perheelliset ovat asunnon saannissa etusijalla.

Tähän saakka saadut neuvot ja apu ovat liittyneet sosiaalitoimistossa asioimiseen ja siihen miten kouluun kirjaudutaan.

– Suomen kieltä en ole vielä päässyt opiskelemaan, sillä ensin on hoidettava perheen asiat kuntoon. Suomea alan opiskella ilmeisesti ensi viikolla, sanoo Akram.

Lumi ja pakkanen ovat vieraita asioita

Vielä eletään syksyä, mutta talven tulo on päivä päivältä lähempänä. Talveen ei vielä ole varustauduttu, vaikka kaupoissa on käyty katsomassa paljonko talvivaatteet ja kengät maksavat.

Talvivaatteet ja kunnolliset talvikengät ovat kalliita ja meillä ei ole niihin varaa.

Turvapaikanhakija Akram

– Olemme kuulleet, että täällä on pakkasta talvella jopa 30 astetta. Emme ole tottuneet sellaiseen. Talvivaatteet ja kunnolliset talvikengät ovat kalliita, ja meillä ei ole niihin varaa. Toivomme, että saisimme SPR:n vaatekeräyksestä jonkinlaisia talvivaatteita, muuten joudumme olemaan talven sisällä ja perhe ei poistu huoneesta, hymähtää Akram.