Venäjän toimet Syyriassa yllättivät yhdysvaltalaiset – "Suurvallan ei pitäisi koskaan olla tässä tilanteessa"

Republikaanit syyttävät presidentti Barack Obamaa liian pehmeästä suhtautumisesta Venäjän toimiin. Puolustusministeri Ashton Carterin mielestä Venäjän toiminta on bensan kaatamista liekkeihin.

Syyria
Mustaa savua nousee sinistä taivasta vasten.
Reuters-TV

Venäjän Syyriassa tänään keskiviikkona tekemät ilmaiskut ovat nostattaneet Yhdysvalloissa suuren kohun. Republikaanipuolueen edustajat ovat jo ehättäneet arvostella presidentti Barack Obamaa siitä, että tämän asenne Venäjää kohtaan ei ole riittävän kova.

– Ensimmäinen reaktio Yhdysvalloissa oli yllätys. Sotilasjohdolla ei ole ollut tietoa iskujen tarkasta ajankohdasta. Se on tiedetty, että tällainen hanke on olemassa, kuvailee Yle Uutisten kirjeenvaihtaja Pirkko Pöntinen tunnelmia Yhdysvalloissa.

– Eniten on järkyttänyt se, että presidentit [Putin ja Obama] olivat sopineet neuvotteluista, joilla pyrittäisiin estämään se, etteivät maat toimi samaan aikaan samalla alueella. Nyt tätä neuvottelua ei ehditty pitää, Pöntinen sanoo.

Republikaanisenaattori John McCain jyrähti tänään, että USA on menettänyt monta tilaisuutta puuttua Syyrian tilanteeseen. McCainin mukaan USA joutui yllätetyksi ja maa on nyt tilanteessa, jossa suurvallan ei pitäisi koskaan olla.

Puolustusministeri Ashton Carterin mukaan on vaara, että Venäjän toiminta roihauttaa Syyrian vuosia jatkuneen konfliktin entistä pahemmaksi.

– Venäjän toiminta on kuin bensan kaatamista liekkeihin, Carter toteaa.