1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

"Idän jättiläinen" Lalli Partinen turvapaikanhakijatilanteesta: "Olen vihainen siitä miten yhteiskunta on meitä sotaorpoja kohdellut"

Lappeenrannan Joutsenon koulukeskuksessa järjestetty asukastilaisuus kirvoitti kuntalaisilta mielipiteitä turvapaikkatilanteesta. Huolta aiheuttivat kaupungille koituvat kustannukset ja vastaanottokeskuksen sijoittuminen taajamaan.

Lalli Partinen puhuu pakolaistilaisuudessa

Joutsenon Saimaantiellä avautuu marraskuussa noin 130-paikkainen perheille tarkoitettu yksikkö, joka helpottaa läheisen Konnunsuolla sijaitsevan vastaanottokeskuksen ruuhkaa. 300-paikkaisessa keskuksessa majoittuu tällä hetkellä 470 ihmistä.

Asukastilaisuudessa haluttiin vastausta siihen, miksi entisen hoivakodin tilat tulevat turvapaikanhakijoille, eivätkä esimerkiksi vanhuksille. Tilat jäivät tyhjilleen pari vuotta sitten, kun asukkaat siirrettiin sisäilmaongelmien vuoksi muualle.

– Meille tarjottiin käyttökelpoista tilaa, jossa ei ole omistajan mukaan enää sisäilmaongelmaa, vastasi Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen.

Joutsenossa on tällä viikolla majoittunut turvapaikanhakijoita myös kolmanteen kohteeseen, kun Joutsenon opistoon majoittui maanantaina 15 Suomeen yksin tullutta nuorta 16-17 vuotiasta turvapaikanhakijaa.

– Kokemukset ovat olleet pelkästään positiivisia, kertoi opiston rehtori Ulla Huhtilainen.

Opiston opettajan Anne Seleniuksen mukaan vapaaehtoisapua tarvitaan erityisesti vapaa-ajan toiminnoissa, mutta myös lahjoituksia. Nuorille haetaan tällä viikolla lämpimiä vaatteita kirpputorilta.

Huolta kannettiin myös siitä, kuinka kalliiksi turvapaikanhakijat tulevat Lappeenrannalle. Joutsenon keskuskoulun rehtori Heikki Laivamaa kertoi, että koulussa opiskelevasta turvapaikanhakijasta kunta saa kaksinkertaisen yksikköhinnan, joten kulut maksaa viime kädessä valtio.

Lappeenrantalainen Lalli Partinen puolestaan kertoi, miksi hän suhtautuu kriittisesti turvapaikanhakijoihin.

– Isäni kaatui Syvärillä keväällä 1942, me emme ole yhteiskunnalta saaneet kuin isäni sotaeläkkeen. Olen loppuikäni vihainen tälle yhteiskunnalle, miten se on meitä sotaorpoja kohdellut, Partinen jyrähti.

Parituntisen tilaisuuden lopussa rehtori Heikki Laivamaa ihmetteli, miksi erityisesti miehet tuntuvat pelkäävän turvapaikanhakijoita ja maahanmuuttajia.

– En pysty millään muotoa tuomitsemaan minulle tuntematonta ihmistä tuntematta, onko aihetta tuomita. On hämmästyttävää, että aikuiset ihmiset voivat toimia rasistisesti ja toista ihmistä halventavasti tuntematta taustoja, sanoi Laivamaa.