1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Asiantuntija ilmaiskuista: Venäjä viestittää lännelle, että se tekee alueella mitä haluaa

Venäjä aloitti keskiviikkona ilmaiskut Syyriassa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että ilmaiskuilla siirretään huomiota Ukrainasta Syyriaan ja että Venäjä pyrkii myös varmistamaan intressiensä huomioimisen.

Kotimaan uutiset
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola A-studiossa.
Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola A-studiossa.Yle

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että Venäjän ilmaiskujen taustalla Syyriassa on Venäjän etujen varjeleminen ja presidentti Bashar al-Assadin hallinnon joutuminen pikkuhiljaa tukalaan tilanteeseen.

Aaltola muistuttaa, että samalla pitää kiinnittää huomiota ajankohtaisiin kehityskulkuihin.

– Selkeästi tilanne itäisessä Ukrainassa on rauhoittunut ja Venäjä joutunut taipumaan siellä sanktioiden edessä, hän sanoi Ylen A-studiossa keskiviikkona.

– Maailman huomiohan on nyt saatu hyvin hyppäämään Ukrainasta Syyriaan.

Hän huomauttaa, että samaan aikaan on ollut myös merkkejä siitä, että Syyrian neuvottelut saattaisivat lähteä uudelleen käyntiin Iranin ydinohjelmasovun myötä.

– Ehkä Venäjä haluaa nyt sitten tuoda oman pelimerkkinsä pöydälle eli tukea Assadia ja samalla varmistaa sen, että Venäjän intressejä kuunnellaan mahdollisissa rauhanratkaisuissa.

Venäjällä ja läntisellä liittoumalla erilaiset intressit

Aaltola pitää huolestuttavana koordinaation puutetta: esimerkiksi Yhdysvallat on kertonut, että se sai tiedon Venäjän aikeista vain tuntia ennen iskuja.

– Nyt Venäjä ja Yhdysvallat tai läntinen liittouma operoivat hyvin pienellä alueella ja samanlaisia ongelmia on ollut Itämerellä Ukrainan tilanteesta johtuen, eli tässä on nyt laaja kaistale Lähi-itää ja Eurooppaa, jossa mahdollisia onnettomuuksia ja ikäviä konfliktitilanteita saattaa vahingossakin syntyä.

Aaltola sanoo, että syynä koordinoinnin puutteeseen on se, että Venäjällä ja lännellä on erilaiset intressit Syyrian tilanteessa.

– Länsi näkee niin, että Syyrian konfliktia ei saada ratkaistua ilman Assadin poistumista vähitellen areenalta, ja taas Venäjä näkee niin, että sen edut vaativat Assadin istumista vallassa.

"Venäjä viestittää, että sillä on kykyä torpedoida lännen aikeita"

Venäjän mukaan ilmaiskujen kohteena ovat terroristijärjestö Isisin sotilaskalusto ja asevarastot. Länsimaisten ja syyrialaisten oppositiolähteiden mukaan Venäjän iskut kohdistuivat Syyrian hallitusta vastustavien kapinallisten alueille.

– Kyllä tässä ihan kylmät reaalipolitiikan ehdot määrittelevät sitä, mitä tehdään. Venäjä sanoo taistelevansa terrorismia vastaan ja olevansa mukana globaalissa koalitiossa, mutta tosiasiassa he kuitenkin tukevat Assadin hallintoa, koska se heidän keskeinen intressinsä tuolla alueella, Aaltola arvioi.

– Nämä tämänpäiväiset iskut ensitietojen mukaan keskittyivät enemmän osapuoliin, jotka ovat olleet viime aikoina lännen suosiossa. Eli tässä selkeästi kerrotaan lännelle, että Venäjä tekee mitä se haluaa tuolla alueella, ja viestitetään samalla lännelle sitä, että sillä on kykyä torpedoida lännen aikomuksia.