Myrkkyasiantuntijat: Käärmeen puremien aiheuttamien kuolemien määrää aliarvioidaan

Tämä aiheuttaa asiantuntijoiden mukaan ongelmia vasta-aineiden riittävyydessä. Lisäksi osaavasta terveydenhoitohenkilökunnasta on usein pulaa.

Käärmeen puremista aiheutuu huomattavasti enemmän sairauksia ja vammoja kuin viralliset terveysraportit antavat ymmärtää, väittävät asiantuntijat. Myrkkytutkijoiden mukaan myrkkyjen vasta-ainevarannot ovatkin vaarallisen vähissä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Asiantuntijat perustavat arvionsa siihen, että WHO arvioi esimerkiksi Intiassa käärmeen puremaan kuolevan vuosittain noin 10 000 ihmistä, mutta uusien tutkimustulosten valossa näyttää kuitenkin siltä, että määrä saattaa olla yli nelinkertainen tähän verrattuna. Tutkimuksen mukaan pelkästään Intiassa käärmeenpureman vuoksi surmansa saisikin vuosittain noin 46 000 ihmistä 10 000:n sijaan.

Myrkkytutkijat huomauttavatkin Iso-Britanniassa järjestetyn konferenssin yhteydessä julkaisemassaan yhteisessä lausunnossaan, että käärmeen puremat tappavat vuosittain enemmän ihmisiä kuin kaikki muut heikosti hoidetut trooppiset taudit yhteensä.

Vasta-ainevarastojen riittämättömyyden lisäksi asiantuntijat näkivät ongelmana myös sen, että vasta-aineiden antamiseen perehtyneestä henkilökunnasta on usein pulaa silloinkin, kun vasta-aineita olisi saatavilla.