Työnnä kukkasipulit multaan nyt – riittävillä istutuksilla takaat keväisen väriloiston

Tulppaanit, narsissit ja muut sipulikukat ehtii vielä panna multiin. Ruukussa kasvattavan kannattaa muistaa, että luvassa pitää olla kyllin viileät oltavat.

sää
Syksyn istutuspuuhat.
Nyt alkaa olla aika istuttaa sipulikukkia. Kotipihassa ja -puutarhassa on muutenkin hyvä lähiviikkoina aloittaa valmistautuminen talveen ja seuraavan kevään kasvukauteen. Syksyn istutuspuuhista vieraili kertomassa aamu-tv:n kesäpuutarhurinakin tutuksi tullut Sonja Lumme.

Kukkasipulien istutuksella ei ole vielä kiire, mistä on kiittäminen lämmintä syksyä. Oulun korkeudella sipulit saa multaan jo nyt, mutta Etelä-Suomessa riittää, kun istutuspuuhat hoitaa lokakuun aikana, puutarhatoimittaja Sonja Lumme neuvoo Ylen aamu-tv:ssä.

Kuinka saan pakkauksissa kuvattua puutarhan loistoa?

Hanki kukkasipuleita enemmän kuin yksi pussillinen. Alennusmyynneistä voi saada kunnon satsin. Runsailla istutuksilla onnistut paremmin, koska jokaisesta sipulista ei välttämättä nousekaan kukkaa keväällä.

Kuinka valitsen kukkasipulin, joka menestyy?

Sipulin pitää olla kiinteä ja vailla kolhuja tai viiltoja. Pienet pintavirheet eivät haittaa. Itäneitä sipuleja kannattaa välttää. Jos sipulista kuitenkin pilkottaa vihreää, varo istuttaessa vahingoittamasta itua.

Voinko hamstrata alennusmyynnistä sipulit seuraavaksikin vuodeksi?

Et. Kukkasipuli on tuoretuote, eikä se siksi kestä. Kotona sipulit tulee säilyttää viileässä, pimeässä, kuivassa tilassa, jotta ne eivät viriä ennenaikaisesti kasvuun.

Miten valitsen sipulikukille sopivan maan ja paikan?

Sipulikukat viihtyvät kuohkeassa puutarhamaassa. Savimaasta ne eivät välttämättä jaksa puskea esille. Tuolloin maata voi parantaa turpeella ja hiekalla. Aurinkoiseksi ja lämpimäksi tietämäsi kohta pihasta on paras.

Millä tavalla edistän sipulikukkien kasvua?

Lannoitetta ei syksyn istutusvaiheessa tarvita, sillä sipuli on omavarainen kukan tekemiseksi. Keväällä kukinnan alettua sipulin ympärystä on syytä lannoittaa. Sitten pidetään peukkuja, että ravinteita kerääntyy sipuliin ja kukkia saadaan myös seuraavana vuonna.

Sipulikukkien lehtiin ei pidä koskea. Siksi suositellaan usein, että kukkasipulit istutetaan perennapenkkiin, jotta lehdet saavat kuihtua rauhassa. Toki pieniä sipuleita, kuten narsisseja, voi istuttaa puiden ja pensaiden alle ja päästää leviämään pitkin pihaa.

Entä jos kukkapenkkini onkin ruukku?

Kun laitetaan ruukkuun kukkasipuleita, ne kannattaa latoa tiheästi ja kerroksittain: isommat sipulit pohjalle ja pienempiä, kuten krookuksia, pintaan.

Ruukkukasvatuksessakin sipulit tarvitsevat kylmän kauden, vähintään 8–12 viiikkoa kylmässä. Turha siis alkaa kastella heti istutuksen jälkeen - eivät nouse. Talvivaiheen jälkeen ruukun voikin siirtää parvekkeelle.