Koulupäivä ei ole löystynyt – koululaiset ajetaan ulos välitunneilla

Peruskoulu mielletään armeijan tavoin nykyään paljon lepsummaksi kuin ennen. Moni uskoo, että oppilaat saavat lorvia välitunneilla sisätiloissa. Se on väärä luulo.

Kotimaa
Kuulo on tärkeä varoitusaisti. Vasta 12-vuotiaalla lapsella kuulo ja aivot ovat kehittyneet havannoimaan liikennettä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ennen oli kaikki paremmin. Koulussakin oltiin ulkona välitunnilla säästä huolimatta.

Monella aikuisella tuntuu olevan nykykouluista hieman lepsu kuva. Todellisuudessa ulkoilun merkitys on vain kasvanut vuosien mittaan.

– Sekä ala- että yläkouluissa välitunnit vietetään ulkona. Se on todella tarpeellista koulunkäynnin kannalta. Monen oppilaan lempitunnit koulupäivänä onkin juuri välitunti, kertoo Rauman perusopetusjohtaja Hanna Viljanen-Lehto.

Oppitunnista on varattu enimmillään vartti ulkoiluun, mutta tuntien rytmitys päätetään jokaisessa koulussa erikseen. Pakkasrajan määrityksessä käytetään Viljanen-Lehdon mukaan maalaisjärkeä, mutta 15 astetta on yleisesti käytetty harkintaraja. Sisälle saa jäädä myös koulunkäyntiä tukevasta syystä.

– Esimerkiksi poikkeus on välitunti, jolla on tarjolla välipalaa. Silloin oppilaat saavat olla sisällä. Joskus on myös tunteja, jolloin harrastetaan välkkäliikuntaa sisällä salissa.