Maahanmuuttovirasto ruokaprotestista: Tarjolla tavallista laitosruokaa, ei gourmet'ta

Hiukkavaaran hätämajoitusyksikkössä asuvat turvapaikanhakijat osoittivat keskiviikkoiltana mieltään huonon ruuan ja elinolojen takia Oulun poliisilaitoksen edustalla. Maahanmuuttovirasto ei ole saanut valituksia ruuan tasosta.

Kotimaa
Turvapaikanhakija esitteli ruokaa, jota on ollut tarjolla Huikkavaaran hätämajoitusyksikössä kun turvapaikanhakijat osoittavat mieltään majoitusolosuhteista ja ruuasta Oulussa illalla keskiviikkona 30. syyskuuta.
Turvapaikanhakija esitteli ruokaa, jota on ollut tarjolla Huikkavaaran hätämajoitusyksikössä kun turvapaikanhakijat osoittavat mieltään majoitusolosuhteista ja ruuasta Oulussa illalla keskiviikkona 30. syyskuuta.Markku Ruottinen / Lehtikuva

Maahanmuuttoviraston korviin ei ole kantautunut moitteita vastaanottokeskuksissa tai hätämajoitusyksiköissä tarjottavan ruuan laadusta. Viestintäpäällikkö Hanna Kautosta kyse ei ole laajasta ongelmasta.

Hän painottaa, että tarjottava ruoka on tavallista laitos- tai kouluruokaa, ei mitään gourmet'ta tai luksusta.

– Tämä tuli meidän tietoon julkisuuden kautta, mutta voi olla, että vastaanottokeskusten ylläpitäjille on tullut valituksia. Ylläpitäjät sopivat nämä sopimukset eli Oulussa SPR. Jos ollaan tyytymättömiä, niin he ovat yhteydessä ruuan toimittajaan. Jos on jotain laatuongelmia, niin siihen pyydetään korjausta. Jos asia ei korjaannu, niin sitten harkitaan uutta palveluntuottajaa, kertoo Kautto.

Vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat valmistavat ruokansa itse, ja heille maksetaan tästä korotettua vastaanottorahaa. Kautto korostaa, että itsetehty ruoka on myös halvempaa kuin laitosruoka.

Tulijoiden määrän rajun kasvun takia on perustettu pikavauhtia hätämajoitusyksiköitä, joihin ruoka tilataan paikallisilta kunnallisilta laitoksilta tai yksityisiltä yrityksiltä. Esimerkiksi Oulussa ruuan toimittaa kunnallinen liikelaitos Serviisi ja Joutsenossa yksityinen palveluntuottaja.

– Hätämajoitusta on perustettu laitosmaisiin tiloihin, eikä näissä ole valitettavasti mahdollisuutta laittaa ruokaa. Sen takia ruokapalvelusopimukset ovat yleistyneet. He toimittavat lämpimät ruuat sekä aamu- ja iltapalat, sanoo Kautto.

Suurin osa tänä vuonna tulleista yli 17 000 turvapaikanhakijasta on muslimeja, joiden uskonto kieltää muun muassa sianlihan syönnin. Kautto vakuuttaa, että ruokarajoitukset on huomioitu hyvin.

Irakilaiset turvapaikanhakijat puolestaan miettivät ruokalakkoa Lahden hätämajoitusyksikössä vastalauseena Suomen tiukentuvalle turvapaikkalinjaukselle. Kautosta on valitettavaa, jos ihmiset haluavat vahingoittaa itseään tällä tavoin.

– Valitettavasti Suomessa ei viranomaispäätöstä voi muuttaa ruokalakolla. Tunnen kyllä sympatiaa heitä kohtaan, mutta ei se meidän päätöksiä tai linjauksia muuta tai niihin vaikuta, toteaa Kautto.