Riesa villiintyneistä kissalaumoista kasvaa – jopa sadan kissan laumoja löytynyt

Villiintyneitä kissalaumoja ei saada kuriin, vaan ongelma on pahentunut tänä vuonna. Huolimatta kampanjoinnista ja loukutuksista kattiriesa jatkaa kasvuaan. Esimerkiksi Satakunnassa on tullut tämän vuoden aikana ilmi kolme noin sadan kissan laumaa.

Kotimaa
Musta kissa tunkee tassua häkin ritilän lävitse.
Jussi Lindroos / Yle

Joka vuosi Suomessa hylätään tai lopetetaan noin 20 000 kissaa, sanotaan Suomen Eläinsuojeluyhdistysten liiton tekemässä tutkimuksessa, joka on tehty vuonna 2010.

Määrän kuvaillaan olevan varovainen arvio, sillä vastaavanlaisen tutkimuksen mukaan Ruotsissa vastaava luku on 100 000.

Kissaongelma on jatkanut kasvuaan Suomessa tämän vuoden aikana ja villiintyneitä kattipopulaatioita on tullut esille yhä enemmän.

– Asia työllistää vapaaehtoisia entistä enemmän, SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist kertoo.

Loukutustyö jää usein vapaaehtoisten harteille, sillä viranomaiset hoitavat viillintyneitä kissoja koskevia ongelmia vaihtelevasti, SEY kertoo.

– Osa kunnista ajattelee, että ongelma ei kuulu heille, Lindqvist harmittelee.

Kissalaumat myös eläinlääkäreiden työtaakkana

Toisinaan kiinni saadaan jopa kymmeniä mirrejä. Kissojen villiintymisongelma näkyy myös valvontaeläinlääkäreiden työmäärässä.

Espoossa tehtiin hiljattain loukutushommia.

Maria Lindqvist

– Työ on lisääntynyt isojen kissapopulaatioiden vuoksi, Pohjois-Karjalan valvontaeläinlääkäri Liis Pärtel arvioi.

Isot villiintyneet kissalaumat eivät ole vain maaseutupitäjien huolena. Esimerkiksi Satakunnassa on SEY:n vapaaehtoisille eläinsuojeluneuvojille tullut ilmi tänä vuonna ainakin kolme tapausta, joissa kissalaumat ovat päässeet huomattavan suuriksi. Kahdessa tapauksessa kissoja oli yli sata ja yhdessä lähes sata.

– Ongelma on myös pääkaupunkiseudulla. Espoossa tehtiin hiljattain loukutushommia, SEY:n vs. toiminnanjohtaja Maria Lindqvist muistelee.