Maatalousyrittäjille lomien järjestäminen on iso palapeli

Välimatkat, tilojen teknistyminen ja automaatio sekä ennakointi vaikuttavat siihen, saako tilallinen apua juuri silloin kun sitä tarvitaan.

Kotimaa
Navetassa oleva lypsyasema.
Riikka Rautiainen / Yle

Maatilojen lomittaminen pitkien etäisyyksien Kainuussa ei ole aivan pikkujuttu. Ensinnäkin alle 80 000 asukkaan maakunta on jaettu lomituksessa kahteen suunnilleen yhtä suureen osaan. Kajaani, Sotkamo ja Kuhmo hoitavat lomituksen yhdessä, loppuosa maakuntaa hoitaa puolestaan toisen puoliskon. Eikä se toinen puolisko ole pieni.

– Paltamon, Ristijärven, Hyrynsalmen, Puolangan ja Suomussalmen alueella on yhteensä 13 000 lomitettavaa päivää vuodessa. Tämä hoidetaan 40 vakinaisen ja noin 100 määräaikaisen lomittajan voimin, lomituspäällikkö Merja Kemppainen laskee.

Hommat hoituvat pääsääntöisesti mallikkaasti suuresta työmäärästä huolimatta, vakuuttaa Kemppainen.

– Mikäli viljelijät vain muistavat ilmoittaa lomitustarpeistaan esimerkiksi maatalous- tai konenäyttelyiden alla hyvissä ajoin, ongelmia ei tule. Toki varaudumme juurikin näihin, mutta jos edellisiltana soitetaan, että nyt tarvitaan, niin eihän se välttämättä ihan helposti hoidu.

Tekniikkaa ja välimatkoja

Kun viljelijät ilmoittavat lomitustarpeistaan kuukautta aiemmin, pystytään selviämään myös sairas- ja muista äkillisistä lomitustarpeista.

– Puolet tiloista on yhden yrittäjän tiloja, joten sairastapauksissa avun on järjestyttävä jo seuraavaan eläinten hoitokertaan mennessä. Osalle tiloista voi kuka tahansa lomittajistamme mennä, mutta lisääntyvä tekniikka ja automaatio asettaa sitten jo isompia haasteita lomittajillekin, Merja Kemppainen kertoo.

Osalle tiloista voi kuka tahansa lomittajistamme mennä, mutta lisääntyvä tekniikka ja automaatio asettaa sitten jo isompia haasteita lomittajillekin.

Merja Kemppainen

Toinen haaste on välimatkat. Kemppainen laskee, että keskimääräinen matka on 25 kilometriä, mutta se toinen ääripää on kaukana siitä.

– Lomituspäivänä matka ajetaan neljään kertaan, esimerkiksi Suomussalmella saattaa parhaimmillaan mittariin tulla 240 kilometriä. Jotta tilanteet hoituvat, osa määräaikaisista asuu selkeästi toiminta-alueellaan.

Pitkää ja pätkää tehdään tuella ja ilman

Määräaikaisista lomittajista osa tekee tiloilla esimerkiksi lähes vuoden mittaisia äitiyslomasijaisuuksia, osa on puolestaan valmiina nopeisiinkin hälytyksiin. Lomituspäällikkö Merja Kemppainen muistuttaa, että yrittäjällä on oikeus lomittajaan.

– Vuosilomaa on 26 vuorokautta, jolloin lomitus on maksuton. Lomasta pitäisi kuitenkin ilmoittaa kuukautta ennen sen pitoa, jotta ruuhkilta vältytään ja myös äkillisten lomitusten hoitoon voidaan varautua.

Muuten lomituksessa mennään pääosin tuntitaksalla.

– Sijaistaksa on 5–15 euroa tunnilta. Lisäksi kunnilta on mahdollisuus saada tukea sijaisen hankintaan.