Aamukuudesta iltamyöhään – tällainen on maitotilallisen työpäivä kellonajoin ja kuvin

Maitotilallinen käy navetassa tarpeen tullen yölläkin, jos aihetta on. Tavallisina päivinä viimeiset työt tehdään iltauutisten jälkeen. Rutiineja ja tekemistä riittää kiimantarkkailusta peltotöihin.

Kotimaa
Lehmä nuolee sormia illan valossa
Ketolan luomutila / Tiina Korhonen

Sotkamolaisen Ketolan luomutilan (siirryt toiseen palveluun) keskimääräisen päivän kulku vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Vuoden jokaisena päivänä aamu alkaa lypsytyöllä. Joskus töissä on oltu jo ennen sitä, mutta se ei ole kovin tavallista.

Kello 6–10 aamunavetta

Hiehoja elokuun sumuisena aamuna.
Ketolan luomutila / Tiina Korhonen

Tilan emäntä Tiina ja isäntä Heikki Korhonen tekevät lypsytyön yhdessä. Tilalla on 50 lypsylehmää ja saman verran nuorta karjaa. Aamurutiineihin kuuluu lypsy, vasikoiden ruokinta, kiimaseuranta ja tarvittaessa keinosiementäjän tilaaminen ennen kello kahdeksaa. Lypsyn jälkeen tehdään lypsyaseman ja paikkojen pesu. Yleensä siinä vaiheessa Tiina lähtee laittamaan pariskunnan toisen lapsen esikouluun ja hoitamaan toista lasta. Heikki jää sisäruokintakaudella appeen tekoon, eli lehmien ruokintaan aamupäivän aikana.

Kello 10–16 päivän ajankohtaiset työt

Luomuviljaa säilötään muoviin.
Luomuviljan säilöntää jyväperspektiivistäKetolan luomutila / Tiina Korhonen

Heikki siirtyy peltohommiin. Tilalla on käytettävissä omia, vuokrattuja ja yhteistoimintapeltoalueita yhteensä 160 hehtaaria. Työt vaihtelevat vuodenaikojen mukaan. Syksyllä vuorossa on esimerkiksi kynnöt ja paalien ajot. Tiinalla on syksyn päiväohjelmassa muun muassa aitauksien purkua. Päiväaikana tehdään myös suunnittelutyötä ja maataloushallinnon vaatimia paperitöitä. Päiväohjelma on rutiineista vapaata työtä neljään saakka, jolloin mennään iltanavetalle.

Kello 16–19 iltanavetta

Ketolan luomukarja asuu pihatossa.
Ketolan luomukarja asuu pihattonavetassa.Heikki Rönty / Yle

Iltalypsyllä tehdään pääsääntöisesti samat työt kuin aamulla. Iltanavetta hoidetaan myös isännän ja emännän voimin.

Ilta ja yö

Lehmä katsoo oikealle alaviistossa otetussa kuvassa. Sinisellä taivaalla vain harvoja pilviä.
Ketolan luomutila / Tiina Korhonen

Illalla navetalla käydään katsomassa, onko kaikki hyvin. Iltauutisten jälkeen tehdään iltatarkastukset, viimeiset kiimanseurannat ja tarvittaessa hoidetaan poikimiset ja muut akuutit asiat. Tarvittaessa yöllä käydään vielä katsomassa, jos joku asia huolettaa navetalla.