1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Breivik saa vapaasti näännyttää itsensä hengiltä – vankila ei puutu syömälakkoon

Vangilla on oikeus kieltäytyä hoidosta.

Ulkomaat
Anders Behring Breivik.
Hakon Mosvold Larsen / EPA

Huom. Juttu on julkaistu vuonna 2015.

Joukkomurhaaja Anders Behring Breivik saa halutessaan vapaasti näännyttää itsensä hengiltä, kertoo norjalainen sanomalehti Dagbladet (siirryt toiseen palveluun). Vankilan hoitohenkilökunta ei puutu asiaan.

– Vankien oikeusasemaa vahvistettiin huomattavasti hoitouudistuksessa vuonna 1989. Silloin päätettiin muun muassa, että he voivat olla syömälakossa, eikä hoitohenkilökunta voi puuttua siihen, oikeustieteen professori Aslak Syse sanoo Dagbladetissa.

Mikäli vanki kieltäytyy esimerkiksi letkuruokinnasta, hoitohenkilökunnalla on velvollisuus kertoa tälle kieltäytymisen seuraukset ja varmistua siitä, että tämä ymmärtää ne. Hoitoa ei aloiteta edes, kun tämä menee tajuttomaksi.

Professori Sysen mukaan vangin oikeus kieltäytyä hoidosta on vahvistettu Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa toukokuussa 2010.

– Veto-oikeuden kieltäminen loukkaisi vangin fyysistä itsemääräämisoikeutta ja sotisi Euroopan ihmisoikeussopimusta vastaan, Syse sanoo.

Breivik ilmoitti avoimessa kirjeessä aloittavansa syömälakon, koska hänen olosuhteensa vankilassa ovat kiristyneet syyskuussa. Hän valittaa esimerkiksi pääsevänsä harvemmin toiseen kahdesta erityissellistään.

Breivik murhasi 77 ihmistä Utøyan saarella ja Oslon keskustassa heinäkuussa 2011.