Turvapaikanhakijat aloittivat syömälakon Lahdessa

Osa Lahteen majoitetuista irakilaisista turvapaikanhakijoista on tänään ruokalakossa vastalauseena Maahanmuuttoviraston turvapaikkakiristyksille. Turvapaikanhakijat kokoontuivat iltapäivällä Hennalan hätämajoituksen ulkopuolelle osoittamaan mieltään.

Kotimaa
Ruksi kädessä on syömälakon merkki.

Joukko irakilaisia turvapaikanhakijoita on tänään ruokalakossa Lahden hätämajoitusyksikössä. Entisen kasarmin pihamaalle kerääntyi iltapäivällä yhden jälkeen noin sadan turvapaikanhakijan joukko ilmaisemaan mieltään.

Suurin osa on irakilaisia miehiä. He kertoivat jatkavansa protestiaan ainakin torstain ajan, mahdollisesti pitempäänkin.

Ruokalakon syynä on Maahanmuuttoviraston päätös jäädyttää irakilaisten ja somalialaisten turvapaikkahakemusten päätöksenteko.

Maiden turvallisuustilannetta selvitetään. Jatkossa aiempaa useampi turvapaikanhakijoista saatetaan palauttaa lähtömaahan.

Ruokalakkoon Lahdessa osallistuva irakilainen Nasir Al dulami sanoo, että missään päin hänen kotimaataan ei ole tällä hetkellä turvallista.

– Jatkamme syömälakkoa tarvittaessa niin kauan, että Suomessa asiat kääntyvät meille myönteiseen suuntaan.

Valtaosa Hennalan hätämajoitukseen sijoitetuista ihmisistä osallistui kuitenkin torstaina esimerkiksi lounaalle normaalisti. Myös osa mieltään osoittaneista siirtyi myöhemmin majoituskeskuksen ruokalaan syömään.

– Meitä on tällä monia lähettämässä viestiä eteenpäin, mutta ketään ei pakoteta olemaan [lakossa] kanssamme, Nasir Al dulami sanoo.

SPR tiedottaa turvapaikanhakijoita Maahanmuuttoviraston linjauksista

SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarinen sanoo, että Hennalan hätämajoituskeskukseen majoitetuille on tarkoitus pitää mahdollisimman pian infotilaisuus, jossa turvapaikanhakijoita tiedotetaan Maahanmuuttoviraston suunnitelmista ja niiden mahdollisista vaikutuksista.

Saarisen mukaan on vaikea arvioida, miten perusteellisesti turvapaikanhakijat ovat perillä Maahanmuuttoviraston suunnitelmista.

Olemme valmiita, jos tulee syystä tai toisesta järjestyshäiriöitä.

Ari Saarinen

– Meille tulleet turvapaikanhakijat ovat tulleet Lahteen käytännössä suoraan Suomen raja-asemilta. Heidän turvapaikanhakuprosessinsa on vasta alkuvaiheessa. Voi olla, että Maahanmuuttoviraston linjaus vaikuttaa siten, että entistä suurempi osa turvapaikanhakijoista palautetaan kotimaahansa.

Jos hakija ei saa turvapaikkaa, seuraa käännytyspäätös.

– Sen jälkeen viranomaiset huolehtivat asiasta. He ilmoittavat meille, milloin käännytys pannaan toimeen. Silloin asiakas poistuu hätämajoitusyksiköstä.

"Hakijoille iso asia, saavatko he oleskeluluvan"

Saarinen ei osaa arvioida, millaisia seurauksia mahdollisesti yleistyvillä käännytyspäätöksillä voisi olla.

– Ei sitä voi ennakoida. Toki hakijoille on iso asia, saavatko he oleskeluluvan vai tuleeko kielteinen päätös. Se voi yksilötasolla aiheuttaa negatiivisia ajatuksia, mutta ei toivottavasti aiheuta järjestyshäiriöitä.

SPR on kuitenkin varautunut mahdollisiin häiriöihin Hennalassa.

– Varaudumme jatkuvasti. Olemme valmiita, jos tulee syystä tai toisesta järjestyshäiriöitä. Mutta ei tämä [Maahanmuuttoviraston tiukennukset] vaikuta varautumiseemme.