Aamen on tampereeksi "kyä näino, ihavvarmana" – sunnuntaina saarnataan murteella

Ensi sunnuntaina Tampereen Tuomiokirkossa on maailman ensimmäinen tampereenkiälinen jumalanpalvelus. Messussa saarnaavan pastori Jukka-Pekka Ruusukallion mukaan murremessussa puheen nuotti ja ilmaisu ovat tärkeitä. Katso näyte videolta.

Kotimaa
Kappalainen Jukka-Pekka saarnaa Tampereen Tuomiokirkon alttarin edessä.

Tampereen päivän yhteydessä Tuomiokirkossa toimitetaan messu aidolla paikallisella tampereen kiälellä. Mikkelinpäivän jumalanpalveluksessa saarnaava pastori Jukka-Pekka Ruusukallio pitää puoli vuotta sitten esitettyä kutsua suurena kunniana.

Tamperelaisten katekismuksen vuonna 2000 kirjoittanut pappi taitaa paikallisen kielen ja pyhien asioiden yhdistämisen.

– Murteella toimitettu jumalanpalvelus on hieno idea, kunhan sitä ei koko ajan toisteta. Kerran elämässä sopii mielestäni hyvin, Ruusukallio sanoo.

Messu suunniteltu erityisesti lapsille

Lapset otetaan sunnuntaina monessa kohtaa huomioon. Koko toimitus alkaa enkelikulkueella, kolehti kerätään Tampereen yliopistollisessa sairaalassa hoidettavien lasten hyväksi ja messun jälkeen lapsille on luvassa kirkkoseikkailua.

Messussa liturgiasta vastaa Antero Niemi, kanttorina on Tuomas Laatu ja urkurina Esa Toivola.

– Arvelen, että Antero Niemi ottaa rukouksissa kaikki maailman lapset erityisesti huomioon. Tamperelaismukulat, pakolaislapset ja pienet turvapaikanhakijat ovat varmasti tekstissä mukana, Ruusukallio sanoo.

Tamperelaisuus istuu messuun hyvin

Tamperelaisuus sopii Jukka-Pekka Ruusukallion mukaan messun teemaksi hyvin. Saarnaava pappikin kokee, että voi olla ihan oma itsensä.

– Ei tarvi ainakaan yhtään sen parempaa esittää kuin ollaan. Ei hienostella sen kummemmin, ollaan joko arkisia tai juhlallisia, Ruusukallio listaa.

Entä tarviikohan kirkkokansan olla huolissaan viestin ymmärtämisestä "yläkerrassa"?

– Sitä ei tarvi kyllä pelätä ollenkaan. Ihan varmana se, mä sanon tampereen kiälellä ihan se, ymmärtää kaiken mitä sanotaa. Ja paljon enemmänkin.

Aamen on tampereen kiälellä muuten kyä näino, ihavvarmana.