1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Munanrei'itin ja hatunleikkaaja – keittiöturhakkeita vai hyödyllisiä apureita?

Keittiönkaapit pursuilevat erilaisia kippoja ja kuppeja. Kaikki eivät ole välttämättä tarpeellisia. Monen keittiöstä löytyy jopa melkoisia turhakkeita. Vai ovatko ne turhakkeita? Pitääkö kananmuna rei'ittää ennen keittämistä ja pitääkö lihapullataikinaan koskea? Mitä kokkaamista helpottavia apuvälineitä sinun kaapeistasi löytyy?

Kuva: Päivi Meritähti / Yle

Oletko kuullut kananmunan rei’ittäjästä tai hatunleikkaajasta? Entä kirsikankiven poistajasta tai lihapullasaksista? Ehkäpä sinunkin keittiöstäsi löytyy erikoisuuksia, joista muut eivät ole kuulleetkaan. Ainakin keittiötarvikeliikkeissä riittää tarjontaa mitä erikoisimpiin tarpeisiin.

Porilaisen keittiöalan erikoisliike Airion markkinointivastaava Kati Kulmala kertoo, että erityisesti kananmunan kanssa käytettävät apuvälineet ovat asiakkaiden mieleen. Kananmunan rei’ittäjät olivat päässeet liikkeestä hetkellisesti loppumaankin. Niiden avulla kananmunan kuori pysyy keitettäessä ehjänä. Kuoren rikkomiseen käytettävä hatunleikkaaja on monen mielestä melkoinen turhake, mutta sillekin löytyy ostajia. Kun munasta poistaa leikkurilla palasen, pystyy sisukset syömään kuoren sisältä siististi. Toki tämä homma hoituisi helposti myös veitsellä.

Kasviksia koristeellisessa muodossa

Suppeasta käyttötarkoituksesta huolimatta monet keittiön erikoiset pientarvikkeet ovat suuressa suosiossa. Kulmalan mukaan syksyn hittituotteita ovat olleet muun muassa vihannesten koristelemiseen tarkoitetut raudat. Niillä voi veistellä esimerkiksi kesäkurpitsasta tai porkkanasta erilaisilla kierteillä olevia suikaleita. Näitäkään laitteita Kulmala ei pidä turhakkeina.

– Ei porkkanankaan tarvitse aina olla raastetta. Sen voi tarjoilla myös erityyppisesti mielikuvitusta käyttäen. Ja kesäkurpitsasta voi veistellä vaikka spagettimaista pastaa gluteenittomille ruokailijoille, Kulmala toteaa.

Oletko sinä törmännyt keittiöiden turhakkeisiin vai ovatko kaikki ruuanvalmistusta helpottavat työkalut tarpeellisia? Mitä erikoisuuksia omasta keittiöstäsi löytyy?

Voit lähettää niistä myös kuvan osoitteeseen satakunta@yle.fi.