Ministerit kertovat kiistellystä tiedustelulaista – Yle näyttää suorana

Tiedustelulain muutoksista uumoillaan syntyvän perustuslaillisia pulmia.

politiikka
Tietoiikennejohtoja.
Yle

Suomen tiedustelulainsäädäntöä uudistetaan. Muutoksia perustellaan sillä, että Suomen on vastattava nykyistä paremmin turvallisuusympäristön muutoksiin ja uudenlaisiin uhkiin.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.), puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.), oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) ja liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) järjestävät asiasta tänään torstaina tiedotustilaisuuden klo 13.15. Yle näyttää sen suorana verkkosivuillaan.

Siviilitiedustelua koskevaa hanketta johtaa sisäministeriö ja sotilastiedustelua koskevaa puolustusministeriö. Oikeusministeriö puolestaan on vastuussa perustuslain mahdollista muuttamista koskevasta hankkeesta. Liikenne- ja viestintäministeriöstä annetaan työryhmille asiantuntija-apua. Tiedotustilaisuuteen tänään saapuvat myös työryhmien puheenjohtajat. Paikalla on myös asiantuntijoita.

Arvostelijat sanovat siviili- ja sotilastiedustelulain kaventavan merkittävästi perusoikeuksia. Puolustajien mukaan tiedustelu ei vaikuttaisi tavallisen ihmisen elämään lainkaan.