Jyväskylässä pestään pian myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin pyykit

Jyväskylän Sakupen pesulassa pestään tällä hetkelle 1,7 miljoonaa kiloa pyykkiä vuodessa, mutta kapasiteettia on kolmeen miljoonaan kiloon. Uusissa toimitiloissa pesula on ehtinyt toimia nyt kuukauden verran.

Pesulatoiminta
Vaatteita Sakupen pesulassa Jyväskylässä.
Simo Pitkänen / Yle

Pesula on toiminut Jyväskylässä vuodesta 1954 lähtien. Viime vuonna Jyväskylän pesulan toiminta fuusioitiin Sakupeen. Jyväskylän pesulan lisäksi yrityksellä on pesula Siilinjärvellä. Yritys työllistää 150 henkilöä, joista Jyväskylässä vakituisina työntekijöinä toimii 34 henkilöä.

Jyväskylän tuotanto on suunniteltu kolmeen miljoonaan kiloon saakka, vuonna 2016 pyykkiä siirtyy tänne myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Harri Leponiemi, paikallisjohtaja

Jyväskylän Kuokkalaan valmistui kesän aikana 3 200 neliön vuokratut tuotantotilat pesulalle. Pyykit Kuokkalan kehäväylän varressa sijaitsevaan pesulaan tulevat Keski-Suomen sairaanhoitopiiristä ja Jyväskylän kaupungin eri toiminnoista sekä lähikuntien terveydenhoitoalan yksiköistä.

Pesula on ollut kuukauden verran täydessä tuotantokäytössä. Rakennuksen lisäksi uudistetuksi tulivat niin tuotantotavat kuin välineetkin.

– Haasteellista terveydenhuoltoalan pyykissä on hygienia, kuten kaikessa pyykinpesussa. Pesuprosessit ja tekstiilit on suunniteltu niin, että vaatteet kestävät pitkään ja ovat taloudellisia, kertoo pesulan paikallisjohtaja Harri Lepoaho.

Pyykkimäärä tuplaantuu pian

Siilinjärven pesulassa pestään reilut neljä miljoonaa kiloa pyykkiä vuodessa ja Jyväskylän pesulan kautta kulkee 1,7 miljoonaa kiloa pyykkiä vuodessa.

– Jyväskylän tuotanto on suunniteltu kolmeen miljoonaan kiloon saakka, vuonna 2016 pyykkiä siirtyy tänne myös Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä, Leponiemi kertoo ja sanoo, että sopimus Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kanssa varmisti sen, että Jyväskylän pesulatiloihin kannatti investoida.

Yritys myös vuokraa työ- ja potilasvaatteita toimijoille. Tällä hetkellä on meneillään potilasvaateuudistus. Vaatteiden pääväriksi on valikoitunut harmaa.

– Materiaali on miellyttävää ja ennen kaikkea värimaailma on maltillisempaa. Koekäyttäjät ovat kokeneet ne hyväksi, Leponiemi kertoo.

Terveydenhuoltoalojen liinavaatteita mankeloidaan pesulassa.
Muun muassa petivaatteet kulkevat mankelin läpi.Simo Pitkänen / Yle

Pesulassa ei työskennellä sadevaatteet päällä

Palveluesimies Ulla-Maija Jämsén seisoo lajittelupisteen luona. Hän käy läpi vaatteita, jotka ovat tulleet keskussairaalalta. Jämsén kertoo, että housunlahkeisiin jää helposti sukkia.

Tutkitaan taskut, katsotaan ettei ole mitään ylimääräistä.

Ulla-Maija Jämsén, palveluesimies

– Tutkitaan taskut, katsotaan ettei ole mitään ylimääräistä, Jämsén sanoo.

Vihreät, valkoiset, siniset ja mikrokuituiset vaatteet on eritelty. Jämsén kertoo, että päivässä pestään reilut seitsemän tuhatta kiloa pyykkiä.

– Monet luulee, että täällä pesulassa on vettä ympärillä ja töitä tehdään kumisaappaat jalassa.

Pyykki kiertää pesulan läpi nopeasti. Jämsén kertoo, että pyykkikone pyörittää pyykkiä puolen tunnin ajan. Pesulaan saapumisesta aina kuivaksi ja viikatuksi saakka pyykiltä menee kolmesta neljään tuntia.

_Pesulassa vieraili toimittaja Terhi Pirilä-Porvali. _