Vasaroita, kaaritukia ja yksinäisiä sukkia – huoltomies on pesukoneiden Indiana Jones

Parittomat sukat askarruttavat jokaisessa kotitaloudessa pyykkipäivän jälkeen. Pesukoneen uumenista voi löytyä paljon eksoottisempiakin esineitä kuin vaatekappaleita.

Kotimaa
Nainen ottaa pesukoneen nukkasihdistä mustaa kangasriekaletta.
Pesukoneen nukkasihdistä saattaa löytyä esimerkiksi omituisia riekaleita, jotka ovat alunperin olleet alusvaatteita.Pipsa Uutto

Jopa tasavallan presidentti Sauli Niinistö päivitteli joskus haastattelussa, miten on mahdollista, että pyykinpesukone syö sukkia.

Mysteeriä päivitellään suomalaisissa kodeissa harva se päivä. Pesukoneen uumenista löytyy ihan väärästä paikasta vaikkapa alushousut, jotka ovat möyhiintyneet epämääräiseksi mytyksi.

– Nukkasihdistä tai poistoputkesta löytyy yleensä sukkia tai muita pieniä vaatekappaleita huollon yhteydessa. Esimerkiksi päältätäytettävän koneen täyttövaiheessa sukka saattaa luiskahtaa rummun ja altaan väliin. Se elää siellä omaa elämäänsä, kunnes tulee jollain tavalla ulos, kertoo raumalainen kodinkonehuoltaja Tapio Soini.

Pesupussi pitää pikkuvaatteet kurissa

Nykyaikaiset koneet ovat hyvin tehokkaita linkoajia. Suuri keskipakoisvoima saattaa ajaa pienet vaatekappaleet koneen täyttöaukon lähettyville, josta ne pääsevät livahtamaan rummun ulkopuolelle. Soinin mukaan ainoa keino välttyä karanneilta sukilta tai kalsareilta on käyttää pesupussia.

– Rintaliivien kaarituki on perinteinen ongelmien aiheuttaja koneissa. Se jää yleensä vähintään kolisemaan jonnekin koneen uumeniin tai voi jopa rikkoa osia. Ne täytyisi aina pistää pesupussiin, tosin joskus ne saattavat tulla jopa siitäkin läpi, Tapio Soini sanoo.

Markkinoilla on kuitenkin nykyään koneita, jossa edes kaarituet eivät pääse rummusta karkaamaan mitättömän pienten reikien läpi.

Nukkasihdissä se salaisuus

Moni laiminlyö pesukoneen kotihuollon, minkä vuoksi nukkasihdissä saattaa piillä isojakin yllätyksiä.

– Liian usein sitä ei kenenkään tule katsottua. Huoltohommissa minulle on tullut vastaan muun muassa pieni vasara ja vanhanaikainen kirvesmiehen mitta. Jos puhtaita pyykkejä kaappiin laittaessa huomaa esimerkiksi napin puuttuvan, kannattaa ehdottomasti tarkastaa sihti.

Uusimmissa malleissa nukkasihti on korvattu erillisellä roskaloukulla tai se saattaa puuttua kokonaan. Huoltomiehelle sihdin puuttuminen tietää lisää töitä.

– Se voi muutaman vuoden toimia moitteettomasti, mutta sitten pitää kutsua huoltoapua. Huoltotarpeen tietää siitä, että kone ei tyhjene kunnolla tai se pitää omituisia ääniä.