1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Ministerit: Luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaa halutaan muuttaa kansallisen turvallisuuden takia

Ministerit painottivat, ettei tiedustelulainsäädännön uudistamisessa olisi kyse kansalaisten urkinnasta.

politiikka
Nainen lukee sähköpostia kännykästä.
Kalle Mäkelä / Yle

Jos Suomella olisi ajantasainen tiedustelulainsäädäntö, olisi helpompi valvoa turvallisuuskysymyksiä käynnissä olevassa muuttoliikkeessä, sisäministeri Petteri Orpo (kok.) muotoili tänään tiedotustilaisuudessa.

Sekä Orpo että puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) painottivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa, ettei tiedustelulainsäädännön muutoksissa olisi kyse massavalvonnasta.

– Tavallisten ihmisten sähköposteja ei urkittaisi, Orpo sanoi.

Muualla tiedustelulainsäädäntö on jo uudistettu.

Tavallisten ihmisten sähköposteja ei urkittaisi.

Petteri Orpo

– Nyt suomalaiset viranomaiset tarvitsevat ajantasaiset työvälineet, Orpo kuvaili.

Nyt esimerkiksi oikeusministeriön asiantuntijatyöryhmän tehtävä on selvittää, kuinka perustuslakia tarkistetaan. Tarkoitus on, että lailla säädettäisiin kansallisen turvallisuuden suojaamiseksi rajoituksista luottamuksellisen viestin salaisuuden suojaan.

Nykyisin perustuslain mukaan lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista muun muassa kirjeen ja puhelun salaisuuteen vain yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta tai kotirauhaa vaarantavien rikosten osalta sekä vapaudenmenetyksen aikana.

Tiedustelulainsäädännön uudistus koostuu kolmesta hankkeesta. Siviilitiedustelun osalta hanketta johtaa sisäministeriö ja sotilastiedustelun kannalta puolustusministeriö. Oikeusministeriö puolestaan on vastuussa perustuslain mahdollista muuttamista koskevasta hankkeesta. Liikenne- ja viestintäministeriöstä annetaan työryhmille asiantuntija-apua.

Lue seuraavaksi