1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Alaikäisten turvapaikanhakijoiden majoitustiloista huutava pula – "Vanhemmat saattavat myydä kotinsa, että edes joku lapsista pääsee turvaan"

Turvapaikkaa hakevien nuorten sijoituspaikat täyttyvät saman tien kun uusia saadaan auki. Ylivoimaisesti suurimman vastuun alaikäisistä turvapaikanhakijoista on toistaiseksi ottanut Espoo. Pientä helpotusta tilanteeseen tuo Siuntion Harjulinnaan ensi viikolla avautuva vastaanottokeskus.

Harjulinnan vastaanottokeskus Siuntiossa avaa ovensa turvapaikanhakijoille ensi viikolla. Kuva: Yle

Siuntion Harjulinnan 35-paikkainen vastaanottokeskus täyttyy todennäköisesti heti, kun ovet avautuvat. Vielä viikko sitten tila oli tyhjä, mutta nyt talo on saatu miltei kokonaan sisustettua kymmenien lahjoittajien ja vapaaehtoistyöntekijöiden avulla. Yksi heistä on himo-ompelijaksi tunnustautuva Seija Parviainen.

– Koen tärkeäksi sen, että nämä alaikäiset tulijat kokevat olonsa kotoisaksi. Heillä on varmasti rankka tausta ja pitkä matka takana ja he ansaitsevat viihtyisän paikan, missä rauhoittua ja päästä uuden elämän alkuun. On tosi mukavaa kun voi oman harrastuksen kautta olla avuksi. Onhan tämä myös hyvää vastapainoa omalle työlle, ekonomistina työskentelevä Parviainen huomauttaa.

– Olen tosi otettu siitä, että me olemme saaneet lahjoituksia rekkatolkulla ja tosi laajalta alueelta. Huoneet on saatu sisustettua lahjoitustavaroilla, siellä on verhot ikkunoissa, taulut seinillä ja pyyhkeet odottamassa suihkuunmenijöitä. Ihan valtavaa on ollut tämä auttamishalu, keskuksen johtaja Mari Manninen huokaa.

Tuhat tulijaa ja yhtä monta tarinaa

Tänä vuonna Suomeen on saapunut yksin noin tuhat alaikäistä turvapaikanhakijaa. Heidät on majoitettu vastaanottokeskuksiin, ryhmäkoteihin ja kansanopistoihin eri puolille maata. Suurin osa tulijoista on täysi-ikäisyyden kynnyksellä, mutta juuri muuta yhteistä heillä ei ole.

– Esimerkiksi kun monesti mietitään, että lähetetäänkö lapsia tänne? Kyllä, vanhemmat saattavat myydä kotinsa ja kerätä sen verran rahaa kasaan, että edes joku lapsista pääsee turvaan. Joku on saattanut jäädä orvoksi tai on voinut vain lähteä. Tosi erilaisia tarinoita, jotka ovat hyvin henkilökohtaisia ja vaikeita, Manninen kuvailee.

Nuoret viettävät vastaanottokeskuksessa yleensä noin vuoden päivät odottaen turvapaikkapäätöstä.

– Kun puhutaan 16- ja 17-vuotiaista nuorista niin on tärkeää käydä itsenäistymiseen liittyviä asioita läpi, että he oppivat varmuudella tekemään ruuan ja hoitamaan huoneensa siisteyden ja pyykkihuollon. Ihan tällaisia arkisia asioita täällä opetellaan ja tehdään.