Sarjakuvien nettikauppa tuotti tuhansia euroja turvapaikanhakijoille

Suomalaiset sarjakuvataiteilijat ja kuvittajat lahjoittavat runsaat 16 000 euroa SPR:lle turvapaikanhakijoiden auttamiseen. Teokset myytiin parissa viikossa sarjakuvataiteilija JP Ahosen ideoiman Taide teossa -verkkokaupan kautta.

kulttuuri
Julia Vuoren piirroshahmot sika ja mäyrä leikkivät leluilla.
Julia Vuori

Tamperelainen sarjakuvataiteilija JP Ahonen perusti syyskuussa Taide teossa -verkkokaupan, johon lähes 50 eturivin taiteilijaa lahjoitti teoksiaan myyntiin.

Teosten myynnistä kertyi kahdessa ja puolessa viikossa yhteensä 16 280 euroa.

– Kyllä tämä aika sanattomaksi vetää, varsin huimat lukemat, sanoo JP Ahonen.

– Kun lähdin ideoimaan hanketta, uskalsin toivoa kahden tai kolmen tuhannen euron pottia, mutta tämä lähti heti oikein rytinällä eteenpäin. Jo kahden ensimmäisen päivän aikana teoksia myytiin kymppitonnilla.

Kyllä tämä aika sanattomaksi vetää, varsin huimat lukemat.

JP Ahonen

Kaikkiaan Taide teossa -verkkokaupan kautta myytiin 136 teosta.

– Palaute on ollut positiivista. Pop up -kauppamme kautta on ollut helppo asioida ja auttaa. Ostajat ovat saaneet tuestaan konkreettisen muiston.

Taiteilijat halusivat auttaa

Aluksi Taide teossa -verkkokaupassa oli mukana runsaat 20 taiteilijaa. Lopulta kaikkiaan 48 suomalaista sarjakuvataiteilijaa ja kuvittajaa lahjoitti teoksiaan myyntiin.

– Osaa pyysin mukaan henkilökohtaisesti ja osa otti minuun yhteyttä. Heidän mielestään tämä oli hieno projekti. He kysyivät, pääseekö vielä mukaan, kertoo JP Ahonen.

JP Ahonen tunnetaan etenkin Villimpi Pohjola -sarjakuvasta. Pop up -sarjakuvakauppaan lahjoittivat teoksiaan myös esimerkiksi Pertti Jarla, Tiitu Takalo, Jukka Tilsa, Ville Ranta, Juho Juntunen ja Mummo-sarjan tekijä Anni Nykänen sekä Tatun ja Patun luojat Aino Havukainen ja Sami Toivonen.

Pakolaiskriisi sai toimimaan

Teosten myynnistä saadut varat lahjoitetaan Suomen Punaiselle Ristille tukemaan turvapaikanhakijoiden vastaanottoa.

Tämä on tärkeä ja ajankohtainen avustuskohde.

JP Ahonen

– Minun mielestäni tämä on tärkeä ja ajankohtainen avustuskohde. Lähtökohtaisesti haluamme tukea SPR:n työtä vastaanottokeskusten toiminnassa.

– Resursseista ja voimavaroista on pulaa. On selvää, että tarvitaan monenkaltaista tukea turvapaikanhakijoiden muonituksesta kriisiterapiaan.

– Lasten ja nuorten auttaminen on totta kai ensisijaisesti mielessä. Punaisella Ristillä on toki parempi käsitys siitä, missä apua eniten tarvitaan, sanoo JP Ahonen.