Esa-Pekka Salonen harkitsee luopuvansa vakituisista kapellimestarin tehtävistä

Säveltäjä, kapellimestari Esa-Pekka Salonen harkitsee suurta elämänmuutosta. Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestari ei ole allekirjoittanut tarjottua jatkosopimusta.

musiikki
Esa-Pekka Salonen johtaa RSO:n konserttia.
Yle

Työt kapellimestarina eivät lopu kokonaan, se on varmaa. Johtaminen kun on säveltäjä-kapellimestari Esa-Pekka Salosen mielestä kivaa. Toinen asia on se, allekirjoittaako Salonen vastaisuudessa sopimuksia, jotka sitovat häntä vakituisiin kapellimestarin tehtäviin.

– Ajatus vapaudesta on alkanut tuntua yhä kiehtovammalta. Tuntuisi houkuttelevalta luopua johtamistitteleistä, Salonen pyörittelee.

Hän työskentelee Lontoon Philharmonia Orchestran ylikapellimestarina ainakin kevääseen 2017. Orkesteri on jo tarjonnut jatkosopimusta, mutta maestro on antanut paperin lojua pöydällä.

– En ole vielä tehnyt lopullista päätöstä.

Lasilliselle ennen konsertteja

Säveltäminen vie taiteilijalta entistä enemmän aikaa. Syyskuussa alkanut kolmivuotinen pesti New York Philharmonicin nimikkosäveltäjänä tarkoittaa uusien tilausteosten kirjoittamista ja kuratointitehtäviä. Salosen on määrä nostaa uuden musiikin profiilia New Yorkissa.

– Jotta saisi ihmiset tulemaan New Yorkin filharmonikkojen nykymusiikkikonsertteihin, niin sen eteen pitää tehdä työtä. Kyllähän niitä tulee, mutta pitäisi tulla vielä enemmän.

Salonen on mielissään mahdollisuudesta työskennellä New Yorkissa. Hän viihtyy kaupungissa ja pitää mahdollisuudesta käydä lasillisella ennen konsertteja: musiikista voi nauttia uudella tavalla, kun vastuu esittämisestä on muilla.

Samalla säveltäjälle aukeaa lukuisia tilaisuuksia kuulla omia teoksia muiden johtamana. Salosen nimikkosäveltäjäkauden ensimmäisen konsertin ja _LA Variations _-teoksen johti hänen ystävänsä, kapellimestari Alan Gilbert. Nyt riitti luottamusta, mutta joskus voi riittää jännitettävääkin.

– Mulla on kokemuksia toisten kapellimestareiden kanssa, jolloin istun siellä tavallaan käsieni päällä ja ajattelen, että mitä hemmettiä tässä tapahtuu, tämä kuulostaa ihan hirveältä.

Esa-Pekka Salonen.
Esa-Pekka Salonen: "En ole downshiftaamassa."

Kansallisoopperalle kiitosta

Pelkästään säveltäjänä Salonen ei esiinny New Yorkissakaan. Taiteilija kuratoi filharmonikkojen järjestämän uuden musiikin biennaalin ensi vuonna, ja ajoittain hänelle avautuu mahdollisuuksia myös tahtipuikon heiluttamiseen.

Kaupungissa toivotaan median johdolla, että Salonen harkitsisi music directorin pestiä Alan Gilbertin väistyessä. New York Times sivusi aihetta viimeksi LA Variations -konsertin kritiikissä. Maestron vapauden kaipuu lienee Atlantin takana harmillista kuultavaa.

Suomessa Salonen nähdään Kansallisoopperan orkesterin edessä syksyllä 2016. Ohjelmassa on Richard Straussin Elektra-ooppera, jonka taltioinnilla kapellimestari voitti hiljattain arvostetun Gramophone-palkinnon.

Salonen kiittää Kansallisoopperan toimintaa taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven yhä jatkuvalla kaudella. Ymmärrystä saavat myös syksyn ja kevään keskustelua herättäneet tuotannot Oopperan kummitus -musikaaleineen ja Indigo-metallioopperoineen.

– Tiukan budjetin aikoina suurten ja kalliiden taidelaitosten täytyy tietysti ajatella, mistä tuloja tulee. Iso tuotanto populääristä musikaalista on ihan validi keino hankkia lipputuloja, Salonen kuittaa.