SVT:n toimittaja: Suomen pakolaiskeskustelusta melko yksipuolinen kuva Ruotsissa

Monet ruotsalaiset uskovat, että valtaosa suomalaisista vastustaa turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen. Tätä mieltä on toimittaja Kirsi Vanttaja Ruotsin yleisradioyhtiöstä SVT:stä.

turvapaikanhakijat
Mielenilmaus Torniossa 19.9.2015
Kati Siponmaa / Yle

Toimittaja Kirsi Vanttaja sanoo, että vaikka suomalaisten uskotaan olevan turvapaikanhakijoita vastaan, kaikkien suomalaisten ei uskota edustavan äärioikeistoa.

– Sen sijaan ruotsalaiset uskovat, että suomalaiset pelkäävät turvapaikanhakijoiden vievän leivän heidän käsistään, Vanttaja kuvaa.

Kirsi Vanttaja
Kirsi Vanttaja kotitoimituksessaan Ruotsissa.SVT

Vanttaja on seurannut tiiviisti turvapaikanhakijoiden maahantuloa Ruotsista Suomeen. Hänen asemapaikkansa on Luulajassa, mutta viime päivät hän on liikkunut toimittajana Torniossa ja Haaparannalla.

– Muutaman päivän aikana olen havainnut, että Ruotsissa ei ole kovin paljon levitetty tietoja mielipidemittauksista, joiden mukaan valtaosa suomalaisista ottaisi vastaan turvapaikanhakijoita.

Mielenilmaus herätti huomiota

Pari viikkoa sitten Tornion ja Haaparannan rajalla järjestetty mielenilmaus sai Vanttajan mukaan isosti huomiota Ruotsissa. Naapurimaassa uutisoitiin, että rajalla oli peräti 800 mielenosoittajaa.

Samaan aikaan Suomessa kerrottiin, että paikalla oli parisataa mielenosoittajaa.

– Ruotsalaistoimittajat unohtivat laskea mielenosoittajat, hymähtää Vanttaja.

Hänen mukaansa ruotsalaistoimittajat ja heidän vanavedessään myös suuri yleisö on ihmeissään, mitä tapahtuu maailman rauhallisimmaksi luonnehditulla rajalla.

– Tavalliset ruotsalaiset eivät ymmärrä, mitä tapahtuu kun maailman rauhallisimmalla rajalla partioi tulli, poliisi ja rajavartiolaitos, kun tavallisesti virkavaltaa ei näe rajalla ollenkaan.

Mielikuvat rakentuvat muutamiin uutiskynnyksen ylittäviin kuviin

Vanttaja myöntää itsekin aluksi kavahtaneensa viimeisimpiä uutiskuvia Ku Klux Klan-asuun pukeutuneesta henkilöstä, kunnes ymmärsi, että isomman porukan sijaan kyseessä oli yhden ihmisen päähänpisto.

– Valitettavasti Suomi-tietoisuus on vielä aika alhaisella tasolla Ruotsissa. Jostain syystä kielimuuri koetaan korkeaksi. Minullekin sanotaan omassa toimituksessa, että mene sinä Suomeen, kun osaat kieltä.