Ulkomaiseksi agentiksi leimattu kulttuurijärjestö Nuori Karjala joutui lopettamaan Venäjällä

Venäjän Karjalassa vaikuttanut kulttuurijärjestö Nuori Karjala on päättänyt lopettaa toimintansa. Syynä on ulkomaisen agentin status, jota pietarilainen tuomioistuin ei suostunut kumoamaan.

Kotimaa

Venäjän viranomaiset luokittelivat kulttuurijärjestö Nuoren Karjalan ulkomaiseksi agentiksi viime kesänä. Agenttisyytöksen taustalla oli järjestön edustajien ja perussuomalaisten nuorten tapaaminen vuonna 2013 ja järjestön saama hankeraha Yhdistyneiltä Kansakunnilta (YK).

Suomen, karjalan ja vepsän kieltä ja kulttuuria edistänyt kulttuurijärjestö Nuori Karjala oli jo kolmas ulkomaiseksi agentiksi tänä vuonna Venäjän Karjalassa luokiteltu järjestö. Kaksi muuta listalle joutunutta järjestöä, ympäristöjärjestö Spok ja oikeusjärjestö Sojuz, lopettivat toimintansa jo aiemmin, mutta Nuori Karjala yritti puolustaa mainettaan oikeudessa.

Järjestön puheenjohtaja Alina Tshuburova ennakoi tulevaa Yle Uutisille jo elokuussa.

– Jos oikeus tekee huonon päätöksen, niin Nuori Karjala -järjestö lopettaa toimintansa.

– Me emme voi olla valtiota vastaan, Tshuburova kiteytti tilanteen.

Nuori Karjala lopetti itse oman toimintansa

Tshuburovan aavistus toteutui, kun pietarilainen tuomioistuin ei syyskuussa suostunut kumoamaan järjestön agenttistatusta. Nuoren Karjalan hallitus teki asiasta omat johtopäätöksensä viime sunnuntaina ja päätti lopettaa järjestön toiminnan.

Tshuburovan mukaan Nuoren Karjalan jäsenet ovat valmiit jatkamaan kansalaistoimintaa eri hankkeissa ja rooleissa. Myös järjestön perustaminen uudelleen on pohdinnassa.

Nuori Karjala on tukenut Sisilisko/Čičiliušku -nukketeatteria, mutta sen toimintaan järjestön lakkauttaminen ei vaikuta. Nukketeatteri kävi Suomessa kiertueella viimeksi viime keväänä ja nyt suunnitelmissa on matka ainakin Tverin Karjalaan.