NEVE aikoo kasvaa ja investoida

Napapiirin energia ja vesi Oy aikoo kasvaa nykyistä suuremmaksi yhtiöksi, vaikka yhtiön perustuotteiden kauppa polkee paikallaan. Silti yritys ei aio nostaa veden tai sähkön hintaa - ainakaan toistaiseksi.

Yritystiedot
Markus Tykkyläinen
Rovaniemen Energian toimitusjohtaja Markus TykkyläinenRaimo Torikka / Yle

Napapiirin energia ja vesi Oy (Neve) on yhtiönä vasta muutaman kuukauden ikäinen. Neveen sulautettiin kesällä kaupungin omistama energiakonserni Rovaniemen energia Oy ja kaupungin liikelaitos Napapiirin vesi.

Neve arvioi, että lähivuosien liikevaihto ei juuri kasva: energian kulutus ei ole nousussa, kaukolämpö ei houkuta uusia asiakkaita eikä vettä käytetä jatkossa juuri nykyistä enempää. Silti Neve aikoo lisätä investointejaan rajusti.

Lähtötaso ennen fuusiota oli noin 12 miljoonaa euroa vuodessa, mutta lähivuosina saatetaan investoida jopa 18 miljoonaa euroa.

Kaupunkilaiset eivät maksa maalaiskunnan vesiputkia

Kun Rovaniemen energia päätettiin yhdistää Napapiirin veteen, osa epäili suuryhtiön siirtävän energianmyynnin tuloja tiskin alta vesijohtoverkon kunnostustöihin. Epäilijöiden mukaan kaupungin asukkaat joutuisivat siten maksamaan piiloveroa haja-asutusalueen - eli entisen maalaiskunnan - huonokuntoisen verkon korjaustöiden rahoittamiseksi.

Toisaalta entisen Rovaniemen maalaiskunnan alueella vesijohtoverkon kunnostustarve on huutava.

Napapiirin energia ja vesi -yhtiön toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen kuitenkin sanoo, että energiarahat ja vesirahat pysyvät jatkossakin erillään.

– Juridisten yhtiöiden välillä ei voi olla mitään epätervettä rahavirtaa. Toki konsernitasolla pyritään aina esimerkiksi rahoituksellisia ratkaisuja optimoimaan, mutta lähtökohtaisesti joka ikisen liiketoiminnan pitää kantaa itse itsensä keskipitkällä aikavälillä.

Neve laajenee yksityiselle maalle

Jostain yhtiö kuitenkin haluaa saada lisää liikevaihtoa, kun kerran nykyiset tuotteet eivät lupaa kasvua. Neve aikookin laajeta jatkossa uusille alueille: se aikoo mm. myydä puuta ja haketta sekä tuhkasta tehtyjä lannoitteita sekä tarjota muun muassa urakointipalveluita.

– Meillä on myös sellaisia liiketoiminta-alueita, joissa selkeästi lähdetään haastamaan muuta markkinaa. Erityisesti meidän urakointiliiketoiminta tähtää siihen, että me ollaan kilpailukykyisiä avoimilla markkinoilla. Se on ainoa tapa varmistaa myös meidän sisäisen palvelutuotannon kustannustehokkuus.

Neve aikoo siis laajeta yhä enemmän yksityisen sektorin tontille. Toimitusjohtaja Markus Tykkyläinen ei pidä sitä ongelmana.

– Me olemme osakeyhtiö ja meillä on kaksi vaihtoehtoa, kun meillä liiketoiminnan volyymi pienenee taantuman ja energiatehokkuuden paranemisen vuoksi. Joko lähdetään entisestään pienentämään omia resursseja ja haetaan tehokkuutta kutistumisen kautta. Toinen vaihtoehto on kasvu, ja meillä on tämä kasvun filosofia tässä pohjalla.