Pohjolan Voiman tyly ennuste: Sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitoksia suljetaan ennenaikaisesti

Suomen kaupungeissa yleinen sähkön ja lämmön yhteistuotanto on ajautumassa vakaviin vaikeuksiin, varoittaa energiayhtiö Pohjolan Voima. Yhtiön toimitusjohtajan Lauri Virkkusen mukaan voimalaitosten kustannuksia ei voi enää nostaa.

talous
mussalon voimalaitos
Pohjolan Voima

Halpa sähkö ja kaukolämmön kiristynyt verotus kuristavat yhteistuotantolaitosten kannattavuutta, sanoo Pohjolan Voiman toimitusjohtaja Lauri Virkkunen.

Virkkusen mukaan markkinatilanne on niin heikko, että käyttökelpoisia voimalaitoksia tullaan sulkemaan ennenaikaisesti.

– Lauhdesähkön tuotanto on jo menetetty. Nyt vaaravyöhykkeessä on yhteistuotanto, jossa tuotetaan sähköä ja lämpöä samassa laitoksessa. Uusia investointeja ei kannata tehdä ja vanhoja laitoksia tullaan sulkemaan ennenaikaisesti, Virkkunen sanoo.

Virkkusen mukaan lämmöntuotantoa rasittaa myös päällekkäinen ohjaus: Kaukolämpö on päästökaupan piirissä, mutta lisäksi polttoaineiden hiilidioksidipäästöjä verotetaan aiempaa enemmän. Virkkusen mielestä päästökaupan kanssa päällekkäisiä ohjauskeinoja pitäisikin purkaa.

Virkkunen arvioi, että nykymenolla Suomeen rakennetaan entistä enemmän pelkkiä lämpölaitoksia.

– Tämänsuuntaisia päätöksiä on jo tehty. Yhteistuotannon taloudellinen ja tekninen erinomaisuus jää käyttämättä.

Ydinvoimaloiden kannattavuus säilyy

Ruotsissa halpa sähkö ja ydinvoiman verotus ovat johtamassa usean reaktorin ennenaikaiseen sulkemiseen. Suomessa ei ole tällaista näköpiirissä lähiaikoina, sanoo Virkkunen.

– Lyhyellä tähtäimellä en näe tällaista kehitystä Suomessa. Mutta jos sähkön tukkuhinta laskisi kolmasosaan ja verotus moninkertaistuisi, niin totta kai sellainen mahdollisuus olisi vuoden 2020 jälkeen.

Virkkusen mukaan Suomen ydinvoimaloita suojelee se, että Suomesta on poistumassa 2 500 megawattia sähköntuotantotehoa. Tämä vastaa 1,5-kertaisesti Olkiluoto 3:n tehoa.

Julkisuudessa on kyseenalaistettu viime aikoina usein ydinvoimarakentamisen kannattavuutta. Esimerkiksi Britanniassa ydinvoimarakentaminen ei ole edennyt ilman syöttötariffia.

Virkkunen uskoo kuitenkin, että Olkiluoto 3 ja Fennovoiman Hanhikivi 1 ovat kannattavia investointeja.