Saksa maksaa turvapaikanhakijoille eniten, Suomikin kärkikastia tukien maksajana

Eurooppalaisten maahanmuuttoviranomaisten tekemän uuden selvityksen mukaan turvapaikanhakijoille maksetaan tukea hyvin eri perustein ja tukien vertailu on vaikeaa.Yksinäinen aikuinen saa eniten tukea Saksassa. Suomi on kolmantena.

turvapaikanhakijat
tuet turvapaikanhakijoille graaffi
Yle Uutisgrafiikka

Eri Euroopan maiden maahanmuuttoviranomaisten uunituore selvitys turvapaikanhakijoille myönnettävistä tuista piirtää kirjavan kuvan.

Joissain maissa ei ole lainkaan pakolaiskeskuksia, toisissa taas tukia ei makseta lainkaan yksityisiltä vuokramarkkinoilta asunnon hankkiville.

Esimerkiksi Norjassa tukien saannin ehtona on, että turvapaikanhakija asuu pakolaiskeskuksessa. Norjalaiskeskuksissa ei juurikaan jaeta ruokaa, joten hakijoille myönnetään 355 euroa kuussa.

Suomessa vastaavassa tilanteessa annetaan turvapaikanhakijalle 316 euroa kuussa, mutta valinnanvaraa on: turvapaikanhakija voi asua myös muualla kuin vastaanottokeskuksessa ja saa tukea samat 316 euroa kuussa.

Tässä vertailussa on eri maiden tuet laskettu kuukausitasolla, muutettu euroiksi ja pyöristetty lähimpään euroon. Vertailuun lähetti tietojaan 16 maata. Tukitasoihin vaikuttaa osin maiden erilainen hintataso.

Käyttörahaa 0–143 euroa kuussa

Helpoimmin vertailtava luku on pakolaisten pakolaiskeskuksissa saama käyttöraha. Jos ruokailu on järjestetty asuntolan puolesta, keskimääräinen tuki on turvapaikanhakijalle 49 euroa kuussa.

Eniten jakaa käyttörahaa Saksa, 143 euroa. Toiseksi eniten antaa Suomi, noin 93 euroa. Kolmantena on Ranska, 91 eurolla.

Britannia taas ei jaa asuntoloissa asuville käteistä lainkaan, mutta siellä turvapaikanhakijat siirtyvät erillismajoitukseen jo parin viikon kuluttua saapumisesta.

Muissakin tuissa Suomi selvästi keskiarvon yläpuolella

Kun verrataan asuntoloissa ilman ruokailumahdollisuutta asuvien turvapaikanhakijoiden tukia, keskimääräinen tukisumma on 247 euroa kuussa.

Eniten maksaa Norja, Suomi on kakkosena. Moni maa – esimerkiksi Saksa – ei tunne tällaista tukea lainkaan, koska pakolaiskeskuksissa järjestetään ruokailu säännönmukaisesti.

Kun verrataan erillismajoituksessa tai yksityismajoituksessa asuvien tukia, keskimääräinen summa on 281 euroa kuussa.

Eniten tukea antaa Saksa (359 euroa kuussa), sitten tulevat Ranska (343,50 euroa) ja Kypros (320 euroa). Suomi on neljäntenä 316 eurolla kuussa.

Houkuttavatko tuet?

Vertailun toteutti Euroopan muuttoliikeverkosto (European Migration Network), joka on EU-jäsenmaissa sekä Norjassa toimivista kansallisista viranomaisista ja tutkijoista muodostuva tutkimus- ja tiedonvaihtoverkosto. Verkoston toimintaa koordinoi EU-komissio.

Verkoston jäsenmaiden tukipolitiikkaa on verrattu moneen otteeseen, nyt vertailun pontimena oli turvapaikanhakijoiden määrän nopea nousu.

Erityisesti haluttiin selvittää, tuleeko Balkanilta unionin alueelle turvapaikanhakijoita mahdollisesti juuri tukien houkuttamina. Saksa toteutti kyselyn, johon odotetaan vielä vastauksia useilta mailta.

Jos tukia verrataan turvapaikanhakijoiden määriin ja lähtömaihin, tiettyjä yhteyksiä voi havaita. Esimerkiksi toukokuun turvapaikanhakijatilastoista voi nähdä, että Saksaan oli tullut tuhansia turvapaikanhakijoita juuri Balkanilta, jota Saksa pitää lähtökohtaisesti turvallisena alueena.

Kuitenkin tukia toiseksi eniten myöntävään Norjaan ei tullut kuin joitain kymmeniä turvapaikanhakijoita Balkanilta, ja hakijoiden kokonaismääräkin jää kauas kärjestä.

Ja tukia kitsaimmin jakavasta Unkarista haki turvapaikkaa toukokuussa lähes kymmenen tuhatta ihmistä – toiseksi eniten.

Tuet ovat enimmäkseen nousseet edellisestä vertailusta vuonna 2013 (siirryt toiseen palveluun). Suomessakin maksettiin silloin yksittäiselle aikuiselle tukea 292 euroa, mikäli tämä asui vastaanottokeskuksessa ilman ruokailumahdollisuuksia. Nyt summa on siis 316 euroa.

Toisaalta esimerkiksi maahanmuuttovastaisen Unkarin tuet ovat parissa vuodessa laskeneet alle puoleen.

Korjattu lopusta v. 2013 Suomen antaman tuen euromäärä