"Ihminen aina keskiössä" – konkarikuvaajan juttukeikoilta jäi käteen todella vakuuttava henkilögalleria

Ossi Walliuksen valokuvanäyttelyssä on esillä yli sata valokuvaa Remu Aaltosesta Sirpa Kähköseen ja Väinö Linnasta Viktoria Mullovaan.

kulttuuri
Erkki Tuomioja mielenosoituksessa.
Pääsimme tutustumaan Ossi Walliuksen näyttelytöihin Galleria Kulmassa etukäteen. Tämän kuvan nuoresta Erkki Tuomiojasta Wallius otti mielenosoituksessa persian shaahin vierailun aikana vuonna 1970.

Pitkän linjan toimittajan ja mediayrittäjän Ossi Walliuksen valokuvanäyttely Ihmisiä etsimessä avautuu Kuopiossa Galleria Kulmassa viikonloppuna. Näyttelyn nimi on Ihmisiä etsimessä, siinä on valokuvia 60-luvulta tähän päivään Remu Aaltosesta Sirpa Kähköseen ja Väinö Linnasta Viktoria Mullovaan.

Ossi Wallius on kuvannut haastateltaviaan aina 1960-luvulta alkaen, kamera on kulkenut uskollisesti mukana sadoilla juttukeikoilla.

– Vuosien saatossa olen kuvannut hyvin paljon ihmisiä eri yhteyksissä ja kaikissa nyt avautuvan näyttelyn kuvissa keskiössä on ihminen, hän sanoo.

Walliuksen mukaan on tärkeää, että kuvien takaa löytyy tarina: jotain, minkä vuoksi kuva on otettu. Hänen mielestään kuvia ei pitäisi ottaa vain kuvien itsensä vuoksi, vaan että niiden mukana on aina jotakin taustaan tai ajankohtaan liittyvää.

Vaikuttava henkilögalleria

Näyttelyä kasatessaan Wallius arvioi, että kuvien kokonaismäärä nousee yli sadan. Kuvagalleria on hyvin vaikuttava.

Musiikin saralta ovat esillä muun muassa Tamara Lund ja Aatos Tapala, Eri Klas, Viktoria Mullova, Leonid Kogan, Dizzy Gillespie, Hector, Veikko Tyrväinen, Päivi Paunu, Remu Aaltonen, Jussi Raittinen, Kaj Chydenius ja Erja Lyytinen.

Kirjallisuutta edustavat muun muassa Väinö Linna, Ville Kuronen, Liisa Laukkarinen, Hannele Huovi, Matti Pajula, Daniel Katz, Tommy Tabermann ja Sirpa Kähkönen.

Vanhaan hyvään aikaan, kun vedokset tehtiin itse, ja kuvattiin filmille, harkittiin, moneenko kuvaan on varaa, montako kertaa voi laukaisinta painaa.

Ossi Wallius

Teatterilaisista ovat mukana sellaiset nimet kuin Vesa-Matti Loiri, Sakari Puurunen, Veikko Sinisalo, Auli Poutiainen, Ritva Holmberg, Katri-Maria Peltola, Olli-Matti Oinonen, Juha Laukkanen, Liisa Ruuskanen, Mauri Saikkonen, Tapani Korhonen, Kari Suhonen, Kari Franck ja Cilla Back.

Mukana ovat myös Esa Pakarinen Senior yhdessä neiti Impi Umpilammen, Severi Suhosen ja Pekka Puupään kanssa sekä Esa Pakarinen Junior.

Joukossa on myös televisiosta tai radiosta tuttuja, muun muassa UMA Aaltonen ja Eva Polttila.

Urheilumiehiäkin mahtuu joukkoon, mainittakoon vaikkapa Lauri ”Tahko” Pihkala, hiihtäjä Eero Mäntyranta sekä lentopalloilijat Jouni Parkkali ja Mauno Koivisto.

"En ole täysin mustavalkomies"

Osa Walliuksen kuvista on mustavalkoisia, osa värillisiä. Walliuksen eräänlainen "oppi-isä" valokuvauksen alalla on professori Antero Takala, joka vannoo aina mustavalkokuvan nimiin.

– En ole niin mustavalkomies kuin Antero. En pysty samanlaiseen mustavalkoiseen jälkeen kuin Antero. Hän on siinä Suomen huippu. Tämä on sellainen köyhän miehen tulkinta kuvista, Wallius naurahtaa vaatimattomasti.

Vaikka Wallius on ollut vahvasti mukana tv-maailmassa, hän näkee still-kuvalla edelleen olevan iso merkitys.

– Ehdottomasti. Monta kertaa liikkuvaa kuvaa kuvataan turhan paljon. Sitä vaan surruutellaan. Sama pätee digikameroihin. Kuvia otetaan mielettömästi ja sitten niitä on kameran muisti täynnä ja tietokoneen muisti täynnä; sinne ne sitten usein unohtuvatkin.

– Vanhaan hyvään aikaan, kun vedokset tehtiin itse, ja kuvattiin filmille, harkittiin, moneenko kuvaan on varaa, montako kertaa voi laukaisinta painaa. Kuvamäärä oli ennen pienempi.

Wallius on toiminut toimittajana ja päällikkötehtävissä eri toimituksissa sanomalehdissä, Yleisradiossa ja MTV:llä sekä Eurosportissa. Hänellä on nykyisin myös oma viestintätoimisto Media Wallius.

Kuopiolaisessa VB-valokuvakeskuksessa Wallius on toiminut myös pitkään, puheenjohtajana ja varapuheenjohtajana kolmella vuosikymmenellä ja nyt kunniajäsenenä. Valokuvateoksia hän on toimittanut aiemmin neljä.