VR:n Aro junaliikenteen kilpailulle avaamisesta: "Rataverkon kunto huolettaa"

VR:n toimitusjohtaja Mikael Aro vahvistaa, että henkilöliikenteen avaamista kilpailulle ollaan vauhdittamassa. VR:n asemasta käynnistetään selvitys heti.

talous
Junarata
Juha Peltoperä / Yle

Toimitusjohtaja Mikael Aro kertoo tavanneensa liikenneministeri Anne Bernerin eilen.

– Sovimme, että keskustelu nykyisin voimassa olevasta yksinoikeussopimuksesta ja matkustajaliikenteen avaamisesta kilpailulle aloitetaan.

Yhtiön yksityistämisestä ei ole kyse siinä mielessä, että VR myytäisiin, Aro painottaa.

Aron mukaan VR:n monopolisopimuksia ryhdytään arvioimaan uudelleen. Kaukoliikenteen osalta yksinoikeussopimus on voimassa vuoteen 2024 saakka. Lähiliikenteessa sopimus on voimassa vuoteen 2017.

Selvitys aloitetaan nyt, ja se valmistuu ensi keväänä 2016.

– Tämä oli ministerin tahtotila, Aro sanoo.

Sitä, avattaisiinko kilpailulle vain säästöjen myötä lakkautettavat junareitit vaiko koko henkilöliikenne, Aro ei osaa sanoa.

VR:n junaliikenne loppuu kokonaan reiteillä Joensuu-Nurmes, Tampere-Keuruu ja Jyväskylä-Haapamäki-Seinäjoki. Pieksämäki-Joensuu supistuu reitiksi Pieksämäki-Varkaus.

Pääkaupunkiseudulla lakkautetaan Y-juna. Lakkautukset johtuvat hallituksen päätöksestä leikata junien ostoliikennemäärärahoja vuosittain yli 12 miljoonalla eurolla.

"Bussin kustannukset ovat matalammat kuin junan"

Pääministeri Sipilä sanoi tänään, että lakkautettavia reittejä oltaisiin korvaamassa busseilla. Aro ei osaa sanoa, kuka busseja liikennöisi.

– Bussin kustannukset ovat matalammat kuin junan, jos on pieniä henkilömääriä, hän sanoo.

Kilpailuun Aro sanoo suhtautuvansa myönteisesti, mutta rataverkon kunto huolettaa.

– Yksi merkittävimpiä asioita rataverkon kunto ja välityskyky. Ne vaikuttavat siihen, mitä matkustaja kilpailusta hyötyy.

– Huoli on se, että meillä on niin paljon korjausvelkaa rataverkolla ja pääkaupunkiseudulla pahoja kapasiteettipullonkauloja. Ministeriön pitää pitää huolta, että nämä eivät muodostu esteeksi.

Korjattu klo 16.40. Jutusta korjattiin tieto VR:n monopoliaseman selvittämisen ajankohdasta.