1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruokakulttuurien erot ratkesivat Kouvolassa – turvapaikanhakijoille oma thaimaalainen keittäjä

Kouvolan hätämajoituskeskukseen on hankittu kokkiopiskelija ja thaimaalainen keittäjä vastaamaan turvapaikanhakijoille tarjottavista ruuista.

Kotimaan uutiset
Ruoka-annos lautasella
Kouvolan turvapaikanhakijoille tarjoiltiin torstaina broileri-papukastiketta, kierremakaronia ja punajuurta.Turvapaikanhakijoiden hätämajoituskeskus, Kouvola

Keltakankaan hätämajoituskeskuksessa Kouvolassa ruokailee pääosin tyytyväisiä turvapaikanhakijoita. Heille pestattiin alkuviikosta oma keittäjä ja kokki.

– Kaksi henkilöä tekee nyt täällä ruokaa. Toinen heistä on thaimaalainen, joten ruokaan tulee varmasti potkua. Toinen on paikallinen kokkiopiskelija, kertoo hätämajoituskeskuksen johtaja Satu Kurri.

Pari viikkoa toimineen hätämajoituskeskuksen ruuan toimitti aluksi Kouvolassa toimiva Anjalan nuorisokeskus. Kurrin mukaan nuorisokeskus toimitti tavallista laitosruokaa, jossa ei ollut vikaa. Omat keittäjät tulevat halvemmaksi.

– Päädyimme tähän ratkaisuun taloudellisista syistä. Nyt ruoka tehdään itse ja samalla kuulostellaan makuja.

Mausteita, riisiä, kanaa

Kouvolassa ainut turvapaikanhakijoita koskeva ruokarajoite on ollut se, että sianlihaa heille ei tarjoilla. Turvapaikanhakijoilta saatu palaute ruuasta on vaihdellut.

Päädyimme tähän ratkaisuun taloudellisista syistä.

Satu Kurri

– Välillä on oltu tyytyväisiä, välillä ei. Palautetta on tullut enemmän raskaana olevilta naisilta, joilla on ollut pahoinvointia. Se ei välttämättä johtunut ruuasta.

Kurrin mielestä on selvää, että suomalainen ruokavalio on turvapaikanhakijoille outo.

– Näkkileipä heille ei maistunut, ei myöskään riisipuuro tai tyypilliset suomalaiset ruuat.

Turvapaikanhakijat ovatkin saaneet tällä viikolla eteensä tutumpia makuja kuin viime viikolla.

– Maustamiseen on kiinnitetty nyt enemmän huomiota, laitoskeittiössä mausteita käytetään aika vähän. Vihannekset, kanat, riisit ja kala ovat uponneet hyvin.

Lue seuraavaksi