Tulkkien kysyntä kasvanut rajusti – arabian kielen taitajia tarvitaan

Tulkkien kysyntä Joensuussa on parin viime kuukauden aikana kasvanut räjähdysmäisesti. Kun ennen kaivattiin venäjän osaajia, nyt tarvitaan arabian taitajia. Yksityissektorilta tulkkeja tilataan usein kiireellisesti muun muassa lääkärin vastaanotolle.

tulkit (ammatit)
Ali Giray.
Joensuun tulkkikeskuksen toimitusjohtaja Ali Giray. Yle / Tarja Laitinen

Joensuun tulkkikeskuksen tilauskalenterit ovat täynnä. Tulkkien kysyntä lähti nousuun elokuussa, ja kiivas tahti jatkui koko syyskuun ajan.

– Hyvin lyhyellä ajalla on tapahtunut massiivinen nousu. Johtunee näistä viime aikojen siirtolaisista, aprikoi toimitusjohtaja Ali Giray.

Hyvin lyhyellä ajalla on tapahtunut massiivinen nousu.

Ali Giray

Yksityisyritykseltä ei suinkaan kysytä, eikä se tarjoakaan tulkkeja esimerkiksi pitkäkestoisiin turvapaikkakuulusteluihin. Tulkkauspalvelun hinta nousee normaalisti 75 euroon tunnilta, ja Joensuun tulkkikeskuksesta apua kysytään nopeissa tilanteissa.

– Tänäänkin oli sellainen tilanne, että maahanmuuttaja oli akuutisti sairastunut ja tarvittiin välittömästi tulkkia. Tuli puhelu, voitteko saada puhelimen päähän heti jonkun. Ja niinhän me teimme, viisi minuuttia ja saimme tulkin kiinni, kuvailee Ali Giray.

Samanaikaisesti Pohjois-Karjalan keskussairaalan eri osastoilla oli neljä tulkkikeskuksen välittämää osaajaa työn touhussa.

Arabialla tulkataan monen maan kansalaisia

Joensuun tulkkikeskuksella on käytettävissään jopa kolmesataa freelance tulkkia, ja puhe kulkee yli 55 kielellä.

Kysyttyjä tulkkauskieliä ovat esimerkiksi kurdien eri murteet, kurmandži, sorani ja badini. Aikaisemmin eniten kysytty venäjä on tipahtanut kakkoseksi.

– Kyllä arabian kieli loistaa suurimpana käytettynä kielenä tällä hetkellä, toteaa toimitusjohtaja Ali Giray.

Yksi syy tähän on, että arabiaa puhutaan useassa eri maassa. Arabia on esimerkiksi Syyriassa virallinen opetuskieli, ja kieltä puhutaan myös Irakissa ja Somaliassa.