Turvapaikanhakijoiden tuissa isoja maakohtaisia eroja

Euroopan muuttoliikeverkoston tuoreesta tukivertailusta käy ilmi, miten suuria maakohtaisia eroja turvapaikanhakijoille maksettavissa tuissa on. Tukiin vaikuttaa se, asuuko hakija pakolaiskeskuksessa vai erillisessä majoituksessa, sekä se, saako hän ruokaa asuinpaikassaan.

turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakija Mohanad Dgalan kaupungista Irakista Kouvolan Keltakankaan turvapaikanhakijoiden tilapäismajoituksessa, suljetussa ammattiopistossa sunnuntaina 27. syyskuuta.
Turvapaikanhakija Mohanad Dgalan kaupungista Irakista Kouvolan Keltakankaan turvapaikanhakijoiden tilapäismajoituksessa, suljetussa ammattiopistossa sunnuntaina 27. syyskuuta. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Muita eroja syntyy muun muassa siitä, miten pitkään tukia maksetaan ja siitä, sallitaanko turvapaikanhakijalle vuokra-asunnon hankkiminen omin päin.

Seuraavassa ovat kaikki kyselyyn tässä vaiheessa vastanneet maat. Kunkin maan tuet on laskettu kuukausikohtaisesti, muutettu euroiksi ja pyöristetty lähimpään euroon.

Jotta vertailu olisi helpompaa, tähän on sisällytetty vain yksittäisen, aikuisen turvapaikanhakijan tuet.

Belgia

Tuet maksetaan erissä viikottain, ja niitä maksetaan enimillään 2+1 kuukautta myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen, 1 kuukausi kielteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen.

Pakolaiskeskuksessa asuva: taskurahaa 32 e/kk. Lisäksi ruoka, vaateet, terveydenhoito, psykologinen tuki, oikeus laki- ja tulkkipalveluihin, pääsy koulutukseen ja vapaaehtoinen paluujärjestelmä.

Erillismajoituksessa asuva: 257–296 e/kk. Jos saa sosiaalipalvelukeskuksessa yhden lämpimän aterian: 176–208 euroa/kk. Majoituskulut ja esim. koulutusmenot korvataan erikseen. Lisäksi terveydenhoito, psykologinen tuki, pääsy laki- ja tulkkipalveluihin, pääsy koulutukseen ja vapaaehtoisen paluun järjestelmä.

Iso-Britannia

Tuet maksetaan erissä viikottain, ja ne ovat nostettavissa posteista. Tuki jatkuu neljä viikkoa myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen ja kolme viikkoa kielteisen päätöksen ja mahdollisen valitusprosessin päättymisen jälkeen. Myönteisen päätöksen saaneet voivat neljän viikon jälkeen hakea sosiaaliturvaa.

Pakolaiskeskuksessa asuva: ei käteistukia. Lisäksi: terveydenhoito, ruoka, hygieniatuotteet. Yleensä turvapaikanhakijat sijoitetaan yksityismajoitukseen, asuntolamajoitus vastaanottokeskuksissa on mahdollinen noin 2–3 ensimmäisen viikon aikana.

*Erillismajoituksessa asuva: *213 e/kk. Vuokrakulut maksetaan (sis. sähkö, vesi, lämmitys), terveydenhoito.

Lisäksi erityistukea raskaana oleville naisille ja pienille lapsille.

Italia

Pakolaiskeskuksessa asuva: taskurahaa 75 e/kk. Lisäksi vaatetus, ruoka ja hygieniatarvikkeet. Nämä voidaan korvata ruokalipukkeilla ja ostokupongeilla. Oikeus asua asuntolassa 6+6 kk

*Erillismajoituksessa asuva: *maahanmuuttoviranomaisen järjestämässä asunnossa ruoka ja majoituskulut ilmaisia. Kokonaan omilleen muuttavan ensimmäisen kuukauden vuokra voidaan korvata, samoin takuuvuokra, vuokranvälityskulut ja sähkön sekä kaasun kytkemiskulut. Turvapaikkakeskuksesta koulutukseen tai muuhun kotouttamiseen lähtevä pakolainen voi saada kertamaksuna max 250 e

Kroatia

Tukea maksetaan turvapaikanhakuprosessin ajan. Myönteisen päätöksen saanut voi jäädä vastaanottokeskukseen, jos siellä on tilaa. Hän on myös oikeutettu yksityismajoitukseen kahden vuoden ajan, samoin terveydenhoitoon, kielikoulutukseen, sosiaaliseen tukeen, oikeudelliseen apuun.

Pakolaiskeskuksessa asuva: 14 e/kk. Lisäksi ruoka, vaatetus, hygieniatarvikkeet. Perusterveydenhoito. Turvapaikkaa vasta hakeva tarvitsee yksityismajoitukseen luvan, ja asumiskulut on silloin turvapaikanhakijan maksettava itse.

Kypros

Tuet maksetaan kuukausittain siihen asti, kunnes hakija on saanut turvapaikkapäätöksen tai työpaikan.

Turvapaikanhakijat asuvat erillismajoituksessa ja saavat 150 e/kk ruokaan ja vaatetukseen ostokuponkeina (ei saa ostaa alkoholia, tupakkaa tai puhelinkortteja), enintään 100 e/kk vuokraan (maksetaan suoraan vuokranantajalle) ja 70 e/kk sähköön, veteen ja vähäisiin menoihin.

Latvia

Turvapaikanhakijalla on oikeus asua vastaanottokeskuksissa. Omilleen muuttavan katsotaan kykenevän maksamaan itse omat kulunsa.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen pakolaisen hankittava oma asunto, johon voi saada tarvittaessa 9-12 kk ajan majoitustukea 256 e/kk. Lisäksi voi saada tukea kielenopetuksen hankkimiseen (50 e/kk)

Pakolaiskeskuksessa asuva: käyttörahaa 64,5 e/kk, maksetaan erissä viikottain. Lisäksi ruokapaketti, hygieniatarvikkeet, vaatteet ja tarvittaessa liput julkiseen liikenteeseen. Perusterveydenhoito.

Liettua

Ei tukea yksityismajoituksessa oleville. Tukea maksetaan kuukausittain hakuprosessin ajan.

*Pakolaiskeskuksessa asuva: *10 e/kk käyttörahaa sekä turvapaikanhakuprosessiin liittyvät julkisen liikenteen kulut. Lisäksi kolme ateriaa päivässä, vaatetus (mikäli mahdollista), terveydenhoito.

Luxemburg

Käteismaksu kuukausittain, koko turvapaikanhakuprosessin ajan. Myönteisen päätöksen jälkeen pakolainen on oikeutettu sosiaaliturvaan ja minimituloon (joka 1 348 e/kk)

Pakolaiskeskuksessa asuva: käyttörahaa 26 e/kk. Lisäksi ruoka, hygieniatuotteet ja siivoustarvikkeet, ilmaiset liput julkiseen liikenteeseen, ostokupongit vaatteiden hankkimiseen, neuvontaa. Raskaana oleville lisäksi ruokakuponkeja. Ensimmäisten kolmen kuukauden ajan ostokuponkeja perusterveydenhoidon palveluihin (minkä jälkeen maahanmuuttoviranomainen maksaa vapaaehtoisen terveysvakuutuksen), lisäksi tiettyihin kroonisiin sairauksiin (kuten Aids ja diabetes) erityiset hoito-ohjelmat. Perhesuunnittelu, psykologinen tuki. Tuki koulunkäyntimenoihin. Lisäksi tukia esim. kieliopetukseen.

Erillismajoituksessa asuva: 226 e/kk, jos ruokajakelua ei ole järjestetty. Jos ruokaa jaetaan, tuki sama kuin asuntolamajoituksessa. Lisäksi ruokakuponkeja raskaana oleville ja pikkulapsille, hygieniatuotteet ja siivoustarvikkeet, ilmaiset liput julkiseen liikenteeseen. Vastaavat tuet kuin turvapaikkakeskuksessa asuvalla.

Norja

Tukea saadakseen turvapaikanhakijan on asuttava vastaanottokeskuksessa. Tuet maksetaan erissä kahden viikon välein. Yksityismajoituksessa oleva saa vain terveydenhoitopalvelut. Tukia maksetaan koko turvapaikanhakuprosessin ajan. Myönteisen päätöksen jälkeen maahanmuuttoviranomainen auttaa kuntapaikan hankkimisessa. Kunnassa pakolainen osallistuu pakolliseen kotouttamisohjelmaan ja saa kotouttamistukea. Jos turvapaikkapäätös on kielteinen, tukia leikataan ja hakija asuu vastaanottokeskuksessa, kunnes paluu on mahdollinen.

Pakolaiskeskuksessa asuva: 355 e/kk. Useimmissa asuntoloissa ei tarjota asukkaille aterioita, vaan kuukausirahan on katettava ruokamenot. Sen sijaan turvapaikanhakijat saavat majoituksen lisäksi vaatetuksen, hygieniatarvikkeet ja terveydenhoidon. Lisäksi tulijoille annetaan peruspaketti, jossa on vaatteita, hygieniatarvikkeita ja petivaatteet.

Ranska

Tuet maksetaan kuukausittain, hakuprosessin ajan. Myönteisen päätöksen jälkeen saa sosiaaliturvaa. Tukijärjestelmä muuttuu 1.11.2015 alkaen, kaksi tukimuotoa yhdistetään.

Pakolaiskeskuksessa asuva: 91 e/kk tai jos asuntola ei tarjoa ruokaa: 202 e/kk. Lisäksi terveydenhoito ja psykologinen tuki pienituloisille, lasten koulunkäynti, tulkkipalvelut ja huokeammat matkakortit.

*Erillismajoituksessa asuva: *343,5 e/kk. Lisäksi pienituloisille ilmainen terveydenhoito ja laillinen apu. Lasten koulunkäynti.

Ruotsi

Majoituksen muoto ei vaikuta asiaan, vaan se, tarjotaanko ruokaa vai ei. Jos turvapaikanhakija haluaa hankkia oman vuokra-asunnon, hänen on maksettava vuokransa itse. Tuet lasketaan per päivä, mutta maksetaan kuukausittain. Tukea maksetaan, kunnes henkilö on saanut asumisoikeuden ja muuttanut omilleen.

Jos ruoka kustannetaan majapaikassa, tuki on 79 e/kk. Jos ruokaa ei tarjota, tuki on 233/kk. Lisäksi annetaan terveydenhoito (asiakasmaksut korvataan jälkikäteen).

Saksa

Pakolaiskeskuksessa asutaan korkeintaan 3 kk, minkä jälkeen järjestetään erillismajoitus. Tuet maksetaan yleensä kuukausittain käteisenä. Tukia saa enintään 15 kk, minkä jälkeen jatketaan sosiaaliturvan piirissä.

Pakolaiskeskuksessa asuva: 143 e/kk (perustarpeisiin kuten liikkumiseen ja puhelinkuluihin). Lisäksi tarjotaan ruoka, vaatetus, henkilökohtainen hygienia, terveydenhoito.

Erillismajoituksessa asuva: 359 e/kk. Lisäksi majoitus maksetaan erikseen, myös lämmitys ja huonekalut. Ilmainen terveydenhoito.

Slovakia

Turvapaikanhakijat asutetaan pelkästään vastaanottokeskuksiin.

Pakolaiskeskuksessa asuva: 12 e/kk taskurahaa. Jos tuensaaja auttaa asuntolan töissä, taskurahaa voidaan nostaa 36 euroon kuussa. Lisäksi ruoka (kulut korkeintaan 2,70 e/vrk), hygieniatuotteet, keräyksellä saadut vaatteet, terveydenhoito ja oikeudellinen tuki.

Edellä mainittu koskee turvapaikanhakuprosessia. Turvapaikan saanut voi saada kertamaksuna 297 e (ei koske oleskeluluvan saaneita).

Sen lisäksi molemmat ryhmät (turvapaikan sekä oleskeluluvan saaneet) voivat saada kuuden kuukauden ajan 290 e/kk majoituksen ja ruuan hankkimiseen. Myös kertatuki huonekalujen yms. hankkimiseen 300 e/talous sekä kertatuki vaatteisiin 50 e. Lisäksi mahdollisuus tarvittaessa saada 20 e/kk terveydenhoitoon. Turvapaikan saaneiden virastokulut esim. lupien hankkimiseksi korvataan. Lisäksi voidaan korvata ammattitutkinnon päivittämisen vaatimia kursseja 300 euroon asti. Kuuden kuukauden jälkeen voi hakea 118 e/kk suuruista perustukea.

Suomi

Tuet maksetaan kuukausittain, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneelle kuukauden ajan päätöksestä, jos hakija ei ole valmis vapaaehtoisesti palaamaan, 3 kk jos on valmis palaamaan kotimaahansa kielteisen päätöksen jälkeen.

Vastaanottokeskuksessa asuva: 93 euroa/kk, jos saa ruoan asuntolassa – tai 316 e/kk, jos ei saa ruokaa. Lisäksi tulijoille annetaan aloituspakkaus (sis. saippuan, pyyhkeen, siivous- ja ruuanlaittovälineet, vuodevaatteet). Lisäksi neuvonta, sosiaalipalvelut, akuutti perusterveydenhoito.

*Erillismajoituksessa asuva: *316 e/kk

Tšekki

Tukia maksetaan turvapaikanhakuprosessin ajan. Käyttöraha maksetaan erissä viikottain, ruokakulut kattava rahatuki kahden viikon välein. Erillismajoituksessa asuvien tuki maksetaan kolmen kuukauden kertasummana, ja tukea ei voi saada lisää kolmen kuukauden kuluttua.

Pakolaiskeskuksessa asuva: taskurahaa noin 35 e/kk - TAI (jos asuntola ei tarjoa ruokaa) rahatukena 131 e/kk. Lisäksi ruoka, hygieniatarvikkeet, terveydenhoito, psykologinen tuki.

Erillismajoituksessa asuva: 210 e/kk, hakemuksesta. Lisäksi terveydenhoito.

Unkari

Tuet maksetaan kuukausittain, max 24 kk.

Pakolaiskeskuksessa asuva: käyttörahaa 10 e/kk. Lisäksi kolme ateriaa päivässä, vaatetus, perusterveydenhoito, matkakulut terveydenhoitoon kuljettaessa, lasten koulukulut, kotimaahan paluun tuki.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus