Viekö eläkkeellä töitä tekevä paikan nuoremmalta? "Toki se on kaksipiippuinen juttu"

Vanhuuseläkkeellä oleva henkilö ei aina jää lepäämään laakereilleen, sillä ainakin kunta- ja valtiosektoreiden puolella eläkkeellä työskentelevien henkilöiden määrä on kasvanut.

Kotimaa
Lähihoitaja keskustelee vanhuksen kanssa.
Ere Ek / Yle

Vanhuuseläkkeelle jääminen ei aina tarkoita sitä, etteikö ihminen tekisi edelleen töitä. Kevan (siirryt toiseen palveluun) tekemän tutkimuksen mukaan vuonna 2013 yli 7 200 kunta- tai valtiosektorilta eläkkeelle jäänyttä henkilöä työskenteli vielä eläkeläisenäkin. Samanlainen tutkimus tehtiin myös vuonna 2008. Molemmat tutkimukset oli rajattu siten, että mukaan otettiin vain ne henkilöt, jotka tienasivat eläkkeellä vuoden aikana yli 1 000 euroa.

– Eläkkeellä työskentelevien määrät ovat tutkimuksien mukaan kasvaneet viiden vuoden aikana. Esimerkiksi valtion puolella vuonna 2013 eläkkeellä työskenteleviä naisia oli 67 prosenttia enemmän kuin vuonna 2008, kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista huolehtivan Kevan eläkejohtaja Eija Korhonen kertoo.

– Kasvu johtuu todennäköisesti siitä, että naisten keskieläkkeet ovat edelleen pienempiä kuin miesten. Tämä seikka kannustanee naisia työskentelemään eläkkeelläkin.

Raha onkin yksi motiivi työskennellä vanhuuseläkkeellä. Työn myös koetaan tuovan sisältöä elämään.

– Jos eläke on pieni, niin ihminen lähtee hakemaan lisäansioita. Toinen seikka on se, että työstä saa elämäänsä sisältöä. Eikä vanhuuseläkkeellä keikkatöitä tehdessään ole silti sidottu töihin, vaan niitä voi ottaa silloin kun itselleen sopii. Työ tuo mukanaan myös sosiaalisia kontakteja, Korhonen arvioi.

Etenkin sairaanhoitajat työskentelevät eläkkeelle jäätyäänkin

Eläkkeellä olevat työntekijät tuovat työmarkkinoille Kevan eläkejohtaja Eija Korhosen mukaan lähinnä rikkautta työkulttuuriin.

– Toki se on kaksipiippuinen juttu, työnantajahan tekee valinnan millaista henkilöä kuhunkin työsuhteeseen ja sijaisuuteen hakee. Todennäköisesti työnantaja hakee esimerkiksi pidempään sijaisuuteen nuorempaa työntekijää.

Eläkkeellä työskentelevien määrät ovat tutkimuksien mukaan kasvaneet viiden vuoden aikana.

Eija Korhonen

– Harva valmistuu koulusta tietäen ja osaten kaiken. Suurin osa on työssäoppimista, jolloin iäkkäämmältä työntekijältä voi oppia paljon. Voi saada hyviä vinkkejä – sellaisia, joita ei osaa itse edes ajatella, Korhonen sanoo.

Tutkimuksissa huomattiin, että tietyillä aloilla päädytään herkemmin tekemään töitä vanhuuseläkkeelläkin.

– Erityisen yleistä se on sairaanhoitajilla ja lähihoitajilla sekä opetussektorilla. Myös valtionhallinnon puolella työskentelevät asiantuntijat ja lääkärit ovat tyypillisiä eläkkeellä töitä tekeviä. Lääkärit työskentelevät usein sekä kunta- tai valtionsektorilla että pitävät siinä samalla esimerkiksi yksityisvastaanottoa. Kun lääkäri jää eläkkeelle vaikkapa kunnan terveyskeskuksesta, hän ottaa edelleen potilaita vastaan yksityispuolella, eläkejohtaja kertoo.