"Saadaanko tänne kermankuorintamekanismi?" – veturimiehet tyrmäävät matkustajaliikenteen avaamisen kilpailulle

Veturimiesten liitto oudoksuu liikenneministerin kiirettä avata matkustajajunaliikenne kilpailulle. Liiton mukaan kilpailuttaminen ei ole muissakaan maissa parantanut palveluja eikä aina edes laskenut matkalippujen hintoja.

Kotimaa
Junamatkustajia asemalaiturilla
Mari Siltanen / Yle

Veturimiesten liitto pitää kummallisena liikenneministeri Anne Bernerin ilmoitusta matkustajaliikenteen nopeasta avaamisesta kilpailulle. Liiton mukaan näin suurta uudistusta ei yhdellä hallituskaudella voi tehdä.

– Kuulostaa aika yllättävältä ja oudolta. Ei kai näin suuria asioita ihan näin pidä hoitaa. Kyseessä on aikamoinen kokonaisuus, joka pitäisi valmistella vähän paremmin, puuskahtaa Veturimiesten liiton hallituksen puheenjohtaja Risto Elonen.

Asian valmistelussa pitäisi Elosen mukaan kuulla monipuolisesti eri osapuolia, eikä tehdä siitä hallituksessa pikapäätöstä. Hän pohtii myös, kuka hoitaa jatkossa vähemmän kannattavat junareitit.

– Valmisteluporukan tulisi olla niin laaja, että saataisiin todellinen näkemys, missä määrin ylipäätään kilpailuttaminen on mahdollista. Mitä se tarkoittaa Suomen rautatieliikenteelle: saadaanko tänne kermankuorintamekanismi, Elonen kyseenalaistaa.

Veturimiesten liiton nokkamies ihmettelee, mistä varteenotettava kilpailija VR:lle yhtäkkiä tulisi. Elosen mukaan rautatieliikenteen avaaminen kilpailulle ei ole usein muissakaan maissa toiminut.

– Se ei ole ainakaan hirveästi parantanut asiakaspalvelua eikä tuonut rautatieliikennepalveluja lähemmäs ihmisiä. Eikä se matkalipun hintakaan ole välttämättä alentunut.