Obaman heikkous loi valtatyhjiön, Putin täytti sen – media arvostelee USA:n presidenttiä

Venäjän pommitukset Syyriassa saavat Yhdysvaltain presidentin näyttämään epävarmalta ja aloitekyvyttömältä, kirjoittaa ulkomainen media. ”Siinä missä Putin on päättäväinen, Obama on haparoiva”, kirjoittaa brittiläinen The Guardian. Obama osoitti heikkoutensa, arvioi israelilainen bloggaaja.

Ulkomaat
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.Mahmoud Taha / AFP

Syyrian sodan uusi käänne, Venäjän puuttuminen sotilaallisesti peliin, on saanut monen mielestä Yhdysvallat näyttämään saamattomalta.

Pitkään Yhdysvallat oli maailman ainoa supervalta, ja se näkyi myös Lähi-idässä.

Kun Yhdysvallat miehitti Irakin 2003, Venäjä oli täysin sivuraiteella. Ja kun Yhdysvallat aloitti kaksoistorni-iskujen jälkeen terrorismin vastaisen sotansa Afganistanissa, Venäjä oli ulkona tilanteesta.

Venäjä alkoi varustautua Syyriassa nopeaan tahtiin

Venäjä – tai Neuvostoliitto – menetti asemiaan Lähi-idässä kylmän sodan loppuvaiheissa ja sen liittolaiseksi jäi vain Syyria. Elettiin yksinapaisen maailmanjärjestelmän aikaa.

Nyt tilanne on äkillisesti muuttunut.

Venäjä on viimeksi kuluneen kuukauden aikana siirtänyt Latakian tukikohtaansa noin 50 lentokonetta ja helikopteria sekä panssarivaunuja. Se on parannellut lentokenttiä ja vahvistanut laivastotukikohtaansa Tartusissa.

Pommituskampanja Syyrian oppositiojoukkoja vastaan alkoi – ja aloite oli yhtäkkiä Venäjän käsissä.

Obama puhui hallitusta vallansiirrosta

Yhdysvaltain johto on seurannut tätä kehitystä lähinnä sivusta. YK-puheessaan Obama kannatti hallittua vallansiirtoa Assadilta uusille voimille. Hän sanoi Yhdysvaltain sietävän Assadia vallassa siirtymäkauden ajan.

Mutta Putinin siirto oli suoraviivainen. Pommitukset alkoivat (siirryt toiseen palveluun), ja ainakaan niiden alussa kohteena ei ollut islamistinen Isis vaan muut oppositiovoimat. Ilmiselvä tarkoitus on pelastaa Assad ja hänen hallintonsa.

Kansainvälisessä mediassa Obaman Syyrian-politiikkaa on arvioitu kriittisesti.

Vaurioitunut huoltoasema
Kolme ihmistä kuoli ja 25 haavoittui tykistötulen osuttua huoltoasemalle al-Inshaatin alueella Homsissa 26. elokuuta 2015. Syyrian hallinto on pommittanut raskaasti Homsin aluetta ennen Venäjän ilmaiskujen alkua. EPA

"Putin päättäväinen, Obama jahkaileva"

"Putin on toiminut nopeasti siinä missä Obama on viivytellyt. Putin on ollut päättäväinen siinä missä Obama on ollut jahkaileva. Putinin toiminta on keskittynyttä siinä missä Obama on ollut epävarma”, kirjoittaa brittiläinen The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Israelilainen bloggaaja Abraham Ben-Zvi (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että Obama jatkaa naiivia saarnaamistaan perinteisen diplomatian puolesta konfliktien ratkaisussa.

”Hän toimii näin, vaikka ennenaikainen vetäytyminen Irakista ja haluttomuus lähettää sotilaita Syyriaan eivät ole saaneet aikaan muuta kuin väkivaltaa, fanatismia ja radikaalin islamismin nousua Lähi-idässä”, Ben Zvi – taustaltaan eläköitynyt kansainvälisen politiikan professori – kirjoittaa.

Assadin kaasuisku rapautti Obaman arvovaltaa

Presidentti Obaman arvovallan katsotaan kärsineen pahan kolauksen 2013, jolloin hän ei rankaissut Assadin hallintoa, vaikka tämä käytti kaasuasetta omaa väestöään vastaan.

Juuri tähän Obama oli vetänyt kriittisen rajan, jota Assad ei saa ylittää. Assad ylitti sen – ilman seuraamuksia, sillä Assad ja Venäjä ovelasti lupautuivat aloittamaan Syyrian kaasuaseen hävittämisen.

Kaikkiaan Obama on osoittanut Syyrian sisällissodan alusta vuodesta 2011 asti, että hän on haluton puuttumaan siihen sotilaallisesti.

Epäilevän näköinen Barack Obama.
Presidentti Barack Obaman Syyria-politiikka saa kritiikkiä sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.Olivier Douliery / EPA

"Obama on rohkaissut vihollisiamme"

Helppoa se ei varmasti olisi ollutkaan – etenkin kun tuoreessa muistissa oli Irakin ajautuminen syvään väkivallan kierteeseen vuoden 2003 miehityksen jälkeen. Eikä Afganistanin operaatio ollut sen helpompi.

Moni kuitenkin arvioi, että Yhdysvallat passiivisuudellaan aiheutti Syyriassa valtatyhjiön. Yksi kärkevimmistä arvostelijoista on republikaaninen senaattori John McCain (siirryt toiseen palveluun).

– Obaman hallinto on saattanut ystävämme ymmälleen ja rohkaissut vihollisiamme. Se on erehtynyt luulemaan ylivarovaisuutta harkitsevuudeksi ja toimintaan liittyvien riskien sijaan aiheuttanut vaaraa toimettomuudellaan, McCain arvioi.

McCain sanoo, että Obaman hallinnon Lähi-idän politiikan raunioille on nyt astunut Vladimir Putin.

Saudi-Arabia tyytymätön Yhdysvaltoihin

Turhautuneita ovat myös Yhdysvaltain liittolaiset Lähi-idässä. Ne kannattavat islamistisen Isisin vastaisia sotilaallisia toimia – mutta ne haluaisivat myös, että presidentti Assad potkaistaisiin vallasta.

Saudi-Arabian ulkoministeri Adel al-Jubeiri ei suoraan arvostellut Yhdysvaltoja, mutta toi julki tyytymättömyytensä tilanteeseen.

– Olemme vaatineet suoraa sotilaallista interventiota sodan alusta alkaen. Olemme vaatineet lentokieltoaluetta (siviilien suojaamiseksi). Olemme vaatineet Syyrian opposition kunnollista aseistamista, saudiministeri sanoo.

Mustaa savua nousee sinistä taivasta vasten.
Opposition mukaan kuvassa näkyy Venäjän pommitusten jälkiä al-Rastanin kaupungissa Homsin maakunnassa keskiviikkona. Reuters-TV

Venäjä haluaa estää Syyrian romahduksen Libyan tyyliin

Siksi olemme tässä jamassa neljän vuoden jälkeen, siksi Venäjälle avautui mahdollisuus sekaantua sotaan, hän antaa ymmärtää.

Venäjä aloitti sotilaallisen uhkapelin, ja se voi muuttua Putinille vielä hankalaksi. Sota voi pitkittyä entisestään ja kehittyä täysin hallitsemattomasti.

Mutta juuri nyt Venäjän manööveri näyttää tehokkaalta, ja Putinin arvovallan voi katsoa kasvaneen. Venäjän tarkoitus on estää Syyrian valtion romahtaminen Gaddafin Libyan tyyliin. Venäjän intressejä palvelee Assadin vahvistaminen.

Venäläinen propaganda ottaa Syyriassa aloitetuista ilmaiskuista kaiken irti.

"Yhdysvallatkin vielä Venäjän koalitioon mukaan"

– Venäjän ilmaiskut Syyriassa ovat U-käännös maailmantilanteessa, sanoo Leonid Ivashov Venäjän puolustusministeriöstä. Uutistoimisto Tass nimittää häntä yhdeksi Venäjästä johtavista sotilasasiantuntijoista.

Olemme juuri todistamassa yksinapaisen maailman kaatumista, hän kirjoittaa. ”Maailmalla on pian pitkä lista maita, jotka ovat innokkaita liittymään Venäjän johtamaan koalitioon. Viimein koalitioon liittyy myös Yhdysvallat”.

Eli horjuva Lähi-idän maa pelastuu kaaokselta, kun Venäjän ilmavoimat ymmärrettiin pyytää apuun. Washingtonissa tällainen retoriikka ei varmaan paljon naurata.